splitski gradonačelnik

Puljak: Plenković s trona najkorumpiranijeg premijera srušio čak i Sanadera

| Autor: Hina
(Snimila Ivana Ivanović/Pixsell)

(Snimila Ivana Ivanović/Pixsell)


Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak poručila je u četvrtak da je Plenkovićevu Vladu, uglavnom zbog korupcije, napustilo 29 ministara te da je premijer šampion korupcije među svim premijerima Europske unije, a s trona najkorumpiranijeg je srušio čak i Sanadera.  

„Uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije posebno ga čestitam predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, koji je šampion korupcije među svim premijerima Europske unije. Hrvatska je, pod vodstvom HDZ-a, premijera Andreja Plenkovića i njegove Vlade, postala jedna od najkorumpiranijih zemalja u Europi. S trona najkorumpiranijeg premijera Plenković je srušio čak i Sanadera“, poručila je na konferenciji za medije zastupnica Puljak.

Podsjećajući da je tijekom sedam godina Plenkovićeva Vlada bila suočena s brojnim korupcijskim aferama, uključujući Agrokor, Janaf, Vjetroelektrane te slučajeve Pave Barišića, Lovre Kušćevića, Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušića, Puljak je istaknula da su u tim aferama nestale milijarde kuna, dok su mnogi ministri i dužnosnici bili optuženi za korupciju.

„Plenkovićevu Vladu je napustilo 29 ministara, dakle, puna dva nogometna tima uz zamjene, većinom pod optužbama za korupciju. To je rekord u povijesti hrvatske, vjerujem i europske, ako ne i svjetske politike", rekla je zastupnica.

Dodala je da se po posljednjoj aferi s ministricom kulture Obuljen Koržinek vidi sva Plenkovićeva nervoza.

"Upire se, preko svake mjere dobrog ukusa, skrenuti europske tužitelje s tog slučaja, da nam svima dokaže kako je u redu krasti hrvatski novac, a nije bilo nikakve namjere krasti europski novac. Na njegovu nesreću, (europska javna tužiteljica) Laura (Codruta Kovesi) nije (glavna državna odvjetnica) Zlata (Hrvoj Šipek) i neće sigurno zaboraviti ovaj slučaj u nekoj ladici. Možemo otvoriti i kladionicu o tome kad će otići Obuljen Koržinek“, rekla je.

Pravo pitanje, naglasila je, više nije gdje je Plenković u svim ovim aferama, nego što je on u njima i koja je njegova uloga.

„Plenković je postao šampion korupcije među premijerima svih vlada u EU. Podsjetit ću da je, prema podacima Transparency Internationala za prošlu godinu, Hrvatska od 180 zemalja po indeksu korupcije zauzela 57. mjesto, ispred samo 11 zemalja u EU, a gori smo od Ruande. Uz to, u 2022. godini je u Hrvatskoj otkriveno 13 korupcijskih afera u kojima je ukupno oštećeno javno dobro u vrijednosti od 1,5 milijardi kuna“, kazala je Puljak.

„Plenkovićeva Vlada je postala sinonim za korupciju, a sam Plenković, šampion korupcije, je svojim postupcima i zataškavanjem afera pokazao da korupcija za njega nije problem, već način poslovanja“, zaključila je Puljak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater