H1N2V

Novi soj svinjske gripe prešao je na čovjeka, još se procjenjuju rizici na ljudsko zdravlje: "Genski je jedinstven"

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Novi soj svinjske gripe otkriven u Velikoj Britaniji prešao je na čovjeka. Virus H1N2v do sad nije pronađen među ljudima u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali raniji sporadični slučajevi prijavljeni su u Sjedinjenim Državama.

Britanski znanstvenici nastoje utvrditi karakteristike virusa i procijeniti rizike za ljudsko zdravlje. Simptomi su zasad slični drugim sojevima gripe – od respiratornih tegoba do povišene temperature. No novi je soj genski jedinstven.

"Iako je ovaj virus sličan virusu svinjske gripe, važno je napomenuti da je soj koji smo pronašli u Ujedinjenom Kraljevstvu drukčiji od onih prije otkrivenih u Sjedinjenim Državama. Ovaj je soj blisko povezan sa sojevima gripe koji cirkuliraju među svinjama u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekla je Isabel Oliver, Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva", prenosi HRT.

Nije poznato kako se osoba, koja se sada potpuno oporavila, zarazila virusom.

"Osoba koja je otkrivena putem naše sheme praćenja virusnih bolesti sada je bolje. Srećom, riječ je bila o vrlo blagim simptomima. Pacijent se sada potpuno oporavio. Mi ćemo nastaviti pratiti ponašanje tog novog soja virusa. Nastojimo pronaći sve koji su došli u kontakt s tom osobom", kaže Victoria Atkins, britanska ministrica zdravstva.

Od 2005. do danas u svijetu je prijavljeno 50 slučajeva zaraze sojem H1N2, tj. prelaska virusa na čovjeka. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo ističu da razloga za zabrinutost zbog najnovijeg otkrića – zasad nema.

"Simptomi mogu biti blagi, jednako kao u klasične sezonske gripe, ali mogu se i zakomplicirati upalom mozga. Nemamo informacija o tome da je došlo do prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka. Ovo nije prvi pojedinačni sporadični slučaj prelaska tog virusa na ljude", rekao je Bernard Kaić, šef epidemiološke službe HZJZ-a za HRT.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter