nova povjerenica za informiranje

GONG: Izborom Anite Markić zarobljena još jedna nezavisna institucija

| Autor: Hina
Izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet (Snimio Davorin Višnjić/PIXSELL)

Izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet (Snimio Davorin Višnjić/PIXSELL)


Udruga Gong ocijenila je da je izbor nove povjerenice za informiranje Anite Markić izuzetno problematičan jer je ministru pravosuđa Ivanu Malenici ona bila izlika za skrivanje stvarnih autora Zakona o izbornim jedinicama, čime je, tvrde zarobljena još jedna nezavisna institucija.

"Nakon Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, sada još jedna nezavisna institucija, povjerenika za informiranje, također je zarobljena od vladajuće stranke", poručio je u četvrtak Gong.

Tvrde da je upravo ona bila izlika ministru Ivanu Malenici za skrivanje stvarnih autora jednog od najvažnijih zakona u Plenkovićevoj vladi - Zakona o izbornim jedinicama.

Anita Markić, ravnateljica Uprave za politički sustav i opću upravu u Ministarstvu pravosuđa i uprave, izabrana je za novu povjerenicu tajnim glasanjem u Saboru.

Tek nakon pritiska dosadašnjeg povjerenika Zoran Pičuljana, ministar ju je predstavio kao jednu od troje autora zakona koji je, prema ocjenama Gonga, donijet netransparentno i bez sudjelovanja predstavnika struke i opozicije. 

Gong smatra da je takva politička kompromitiranost izabrane kandidatkinje oprečna definiciji povjerenice za informiranje kao neovisnog državnog tijela, koje štiti i promiče Ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama.

Ministar pravosuđa i uprave je, navodi Gong, mjesecima odbijao odgovoriti tko su autori Zakona o izbornim jedinicama, a nakon što se oglušio na nalog povjerenika Pičuljana, prijetila mu je i novčana kazna.

Dotadašnja tajnovitosti oko tog podatka ukazivala je na to da je zakon nastao u režiji četvero HDZ-ovih političara: Ivana Malenice, Ivana Anušića, Vladimira Šeksa i Karla Resslera, kažu u Gongu.  


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater