jedno od petero djece zlostavljano

Novi prijedlog zakona za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja, počinitelji u Hrvatskoj dobivaju premale kazne

| Autor: Hina
(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)


Prijedlog zakona za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja u utorak su na konferenciji za novinare predstavili članovi Udruge "Ruka" i Socijaldemokrati, ističući da je riječ o ključnom koraku prema stvarnoj zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja.

Zlostavljanje djece je ozbiljan problem u društvu, svaki slučaj takvog nasilja zahtijeva hitnu reakciju i ozbiljno razmatranje zakonskih mjera. Dosadašnja praksa pokazuje da postojeće odredbe ne pružaju adekvatnu kaznenu sankciju počinitelja, što želimo promijeniti, istaknuo je saborski zastupnik Socijaldemokrata Erik Fabijanić

Predsjednica Udruge za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima "Ruka" Erika Valić poručila je kako je "pet do 12" za zaštitu djece od pedofila.

Seksualno zlostavljanje djece ne događa se negdje daleko, to je tu, u našem susjedstvu, zgradi, školi, vrtiću, to je stvarno i učestalo, rekla je.

Cilj je prijedloga jasno definirati visinu kazne za seksualno zlostavljanje djece, onemogućiti  olakotne okolnosti za počinitelje i ostvarivanje rada za opće dobro, zabraniti zapošljavanje počinitelja u sektorima koji se bave djecom i onemogućiti njihov prijevremeni izlazak iz zatvora zbog dobrog vladanja.

Zakon predviđa mjere sprečavanja povratka počinitelja u blizinu žrtve nakon odslužene kazne, propisuje obvezu kontinuiranog psihološkog savjetovanja počinitelja nakon odslužene kazne radi sprečavanja recidiva, ukida zastaru za djela seksualnog zlostavljanja djece te uvodi registar pedofila prema europskim standardima, kaže Valić.

Počinitelji u Hrvatskoj redovito dobivaju niske kazne

Naglasila je kako je jedno od petero djece zlostavljano svaki dan, a počinitelji u Hrvatskoj redovito dobivaju niske kazne, uz "sulude olakotne okolnosti". Primjerice, dovoljno je da je počinitelj bio sudionik Domovinskog rata, otac dvoje maloljetne djece, nije osuđivan, skrbi o starijim roditeljima, jedini doprinosi u obitelji…

Smatra da se procesuiranje počinitelja kroz postojeći kazneni zakon u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina pokazalo loše, nelogično, za žrtve razočaravajuće. Djeca moraju biti zaštićena zasebnim zakonom i trebalo bi uvesti javni registar pedofila.

Važna je i provedba nadzora i kliničkih terapija nad počiniteljima tijekom zatvorske kazne i nakon izlaska iz zatvora, dodala je.

Na konferenciji je upozoreno da će, po podacima Vijeća Europe, jedno od petero djece do osme godine života doživjeti neki oblik seksualnog nasilja, kao i da se u Europi svake minute internetom podijeli 160 slika ili videozapisa seksualnog zlostavljanja djece.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of