POTRESNA ISPOVIJEST U STUDIJU 20A

Žrtva višegodišnjeg obiteljskog nasilja odlučila otvoreno progovoriti: "Strah i sram su gorivo koje pokreće nasilnika"

| Autor: Edi Prodan
(Snimio Vedran Karuza / Novi list) / iStocK)

(Snimio Vedran Karuza / Novi list) / iStocK)


“Pomogne li ovo moje obraćanje putem Novog lista ma i jednoj osobi koja prolazi torturu kakvu sam ja prošla, učinila sam jako, jako mnogo. Jer i ja sam, prije točno pet godina, nakon punih osam dugih godina čestih batina i svakovrsnog poniženja, odlučila reći dosta. Točnije, učinio je to moj sin Bruno kad mu je bilo nepunih šest godina: otišao je do svoje none, do moje mame i rekao da tata tuče mamu. Odmah su mama i očuh dojurili do nas, priča o našem oslobađanju od zla tog je trenutka je mogla krenuti. Da, dogodilo se to 29. rujna 2018. godine, na današnji dakle dan, a danas je i moj rođendan. Svoje drugo rođenje slavim pak 1. listopada kad je moj bivši suprug otišao u zatvor, sin i ja u sigurnu kuću”.

Martina Pekar, odgajateljica iz Klane koja radi u dječjem vrtiću u Viškovu, gost je Studija 20a Novog lista s temom o kojoj danas mučno progovara čitava Hrvatska, ali i susjedne zemlje poput BiH: zlostavljanje žena.

Osam godina zlostavljanja

Martina je na žalost i sama prošla torturu zlostavljanja koja je trajala punih osam godina. U strahu da tadašnji suprug zlostavljač ne nasrne još snažnije na nju i sina, trpjela je i skrivala tragediju kroz koju je prolazila. Na koncu, kad više nije mogla niti htjela trpjeti, prijavila ga je i spremila iza rešetaka gdje je i sam konačno shvatio kakvo je zlo činio.

Foto Vedran Karuza

Martina je danas u drugom, iznimno sretnom i skladnom braku u kojem je došla i kćerkica, a o problemu zlostavljanja žena želi za Novi list javno, bez straha, srama ili skrivanja (što su pojmovi koji često prate zlostavljane osobe) progovoriti o tom problemu.

Njezina je poruka – pomognemo li s ovim prilogom ma i jednoj zlostavljanoj ženi, bilo kojem čovjeku neovisno o spolu, učinili smo veliku stvar! Martina drži da i mediji mogu biti korisni u smanjenju problema zlostavljanja, žena posebno, ali da je ipak prioritet u direktnim razgovorima i sofisticiranim metodama osvješćivanja žena.

Kako kaže, zlostavljač je jak kad to čini u svoja četiri zida, zaštićen strahom zlostavljanih. Kad ga se izbaci pred sud javnosti postaje “manji od makovog zrna” te i sam pribjegava liječenju koje mu je evidentno potrebno.

Manji od makovog zrna

– Kad smo se sreli nakon što je prošla sigurnosna procedura našeg odvajanja, stajala sam ispred njega jača no ikad. Psihički potpuno stabilna, spremna i željna puta u novi i sretni život. On, isti onaj koji me tukao, ponižavao i fizički te psihički mučio, stajao je ispred mene malen, pogleda uprtog u pod. Ne, nisam ga prekrižila, imamo zajedničkog sina, održavamo odnose koliko je to potrebno. Još jednom želim poručiti svi osobama, neovisno o spolu jer maltretiranje se događa mnogima na raznim razinama, neovisno o spolu – nemojte trpjeti ma ni sekundu!

Foto Vedran Karuza

Čim vam se prvi put dogodi bilo kakvo poniženje, reagirajte glasno i otvoreno. Sram i strah su gorivo koje pokreće nasilnike, čim pokažete da se ne bojite i da ste spremni okolini i bližnjima iznijeti svoju muku, problem se može početi rješavati, poručuje Martina.

K tome, šalje veliku zahvalu obitelji, svim prijateljima koji su reagirali i stali uz nju, kao i svom dječjem vrtiću u Viškovu koji joj je pružio punu podršku i čuvao radno mjesto dok je prolazila sve muke zlostavljane žene, kao i osobe koja je morala proći proces u sigurnoj kući.

Poslušajte Martinu, riječ je o istinskoj heroini našeg doba, poslušajte je posebni svi vi kojima strah i sram priječe put do normalnog života. I da – sretan rođendan Martina, uživaj u svakom novom danu sa svojom novom obitelji, suprugom i djecom!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater