25. tradicijska izložba

Lika je čvrsta i neponovljiva kao i njezina priredba "Jesen u Lici"

| Autor: Marin Smolčić
(Snimio Marin Smolčić)

(Snimio Marin Smolčić)


Jubilarna, 25. po redu, tradicijska izložba "Jesen u Lici" po mnogo čemu je nadmašila sve prethodne. Ove godine ugostila je više od 400 izlagača iz svih Županija, kao i izlagače iz Slovenije i BiH. Večeras ćemo svjedočiti prvom Lika Festu na kojem će nastupiti 19 izvođača tamburaške i POP-glazbe, dok će sutra biti održan Izbor Miss Ličko-senjske županije za Miss Hrvatske.

Netom uoči otvaranja Jeseni u Lici predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i župan ličko-senjski Ernest Petry položili su vijenac na bistu dr. Franje Tuđmana u centru Gospića, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i župan Petry obišli su mjesto ekshumacije žrtava poraća pored Gradskog groblja Svete Marije Magdalene. Istovremeno je na Stočnoj tržnici ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila II. Izložbu autohtonih vrsta stoke i peradi.

Izložba je "proključala" tijekom otvaranja

U nazočnosti visokih uzvanika, kao i predstavnika svih gradova i općina s područja Ličko-senjske županije, danas je svečano otvorena 25. "Jesen u Lici", najveća tradicijska izložba u široj regiji. Osim predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandroković na svečanosti otvaranja bio je ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Hrvatske Vlade Tomo Medved, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, brojni saborski zastupnici, župani, gradonačelnici i načelnici općina, državni tajnici, predstavnici Hrvatske vojske i policije. Gotovo tisuću ljudi pratili su svečani čin otvorenja na kojemu je najprije u ulozi domaćina govorio gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević. Prema njegovim riječima sve nas treba radovati podatak po kojemu svake godine raste broj sudionika ove izložbe, izlagači su sve mlađi ljudi, a ponuda robe sve šira i bogatija. Starčević je ponovno istakao svoju ideju po kojoj napredak poljoprivrede vidi u poticajima na proizvedene mjerne jedinice; kilograme, litre i površine.

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Kada je voditelj priredbe Branko Uvodić najavio glavnog domaćina Jeseni u Lici župana Ernesta Petryja veliki šator i okolni prostor prolomio se i proključao od euforičnog pljeska i podrške brojne publike,

-Dragi gosti, posjetitelji i prijatelji, dobro nam došli da zajedno obilježimo ovaj srebreni jubilej. S nama su brojni izlagači koji su svojim predanim radom i izlošcima dokazali svoju snagu i potvrdili da je naša Lika zemlja vukova, medvjeda i sokolova. Takva je prezentacija bila dug koji imamo prema svima onima koji su svoje živote ugradili na oltar Domovine. Bez njihove žrtve mi danas ne bi bili ovdje. Lika i Ličko-senjska županija posebno je tražila i našla svoje mjesto pod Suncem, mjesto za život svojih stanovnika. Još jednom zahvaljujem na sustavnoj pomoći Vlade RH koje je nemali broj rekla: "Mi smo uz vas, mi ćemo vam pomoći i nikada nećete biti sami!" Ovogodišnja Jesen u Lici održava se pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva   gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva Hrvatskih branitelja, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Ovogodišnja manifestacija održava se ovdje na Trgu Sjepana Radića i na izložbenom prostoru Stočne tržnice. Večeras se upravo ovdje održava Prvi Lika Fest, a sutra ćemo na ovome istome mjestu svjedočiti Izboru Miss Ličko-senjske županije za Miss Hrvatske, istaknuo je župan Ernest Petry čije je izlaganje u više navrata prekidano pljeskom publike, posebice kada je citirao povijesne riječi dr. Franje Tuđmana izrečene u Gospiću 1995. godine: "Na primjerima borbe Ličana gradio sam program HDZ-a do uspostave samostalne i nezavisne Hrvatske!"

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković Liku vid kroz zemljopisni položaj i prirodne potencijale kao izuzetnu regiju, ali koja se ne može pravilno razvijati bez dodatnih sredstava i ljudi.

-Zato iskreno zahvaljujem svim brojnim poljoprivrednicima koji su se odvažili preuzeti na sebe brojne segmente razvoja. Tako naše Ministarstvo u odnosu na 2015. godinu danas može govoriti o 28 posto više gospodarstava. Tada smo imali oko 270 poljoprivrednika iz kategorije mladi poljoprivrednik, danas ih imamo oko 500. Umjesto tadašnjih 13 000 goveda danas imamo 21 000. Na europskoj razini sada su zaštićeni lički škripavac, janjetina ovce pramenke, krumpir iz Like. To prije svega trebamo zahvaliti ustrajnim proizvođačima. Mi želimo da se poljoprivredna zemljišta što bolje koriste pa smo zato dali lokalnim jedinicama da izaberu kulture koje će se na tim površinama uzgajati, rekla ministrica poljprivrede Marin Vučković.

Izložba je postala premala da bi primila sve zainteresirane

Potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved nije dvojio oko dosega i vrijednosti Jeseni u Lici.

-Ova izložba privlači veliki broj izlagača, ove godine njih preko 400. Vlada RH i resorna Ministarstva ulažu velika sredstva u projekte koji se realiziraju na ovim prostorima. Tako smo do sada u potpore poljoprivrednicima uložili preko 180 milijuna eura. Naš je cilj imati kvalitetniju i konkurentnije poljoprivredu, otvoriti nova radna mjesta i ostanak naših mladih obitelji na svojoj zemlji. Sve je više Ličana zainteresiranih za financiranje projekata sredstvima Europske unije. Zato mi je iznimno drago što će sutra predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s predstavnicima gradova i općina potpisati 15 Ugovora za gospodarsku i društvenu revitalizaciju Like vrijednih preko 3,5 milijuna eura, istaknuo je ministar Medved dodavši kako Vladu RH veseli svaki novi projekt jer u konačnici pospješuje kvalitetu života svih građana.

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Sami čin otvorenja ovogodišnje Jeseni u Lici pripao je predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću.

-Pozdravljam naše domaćine Ernesta Petryja i gradonačelnika Karla Starčevića i čestitam im na iznimno uspjeloj organizaciji Jeseni u Lici. Ovdje sam bio 2017. godine i moram reći u kolikoj je mjeri ova izložba evoluirala, koliko je toga novoga. Puno je više izlagača, došlo je više ljudi, uvedeni su novi sadržaji... Župan Petry mi je rekao da je bilo još više prijava izlagača, ali svi ti obrti i OPG-i nisu mogli biti primljeni jer jednostavno nije bilo mjesta. Kada spominjem vrijeme od prije šest godina puno toga se promijenilo kod nas i u svijetu. Došla je korona, Hrvatska je ostvarila sve svoje najavljene strateške ciljeve, izgradili smo Pelješki most, započela se graditi nova cijev tunema kroz Učku, grade se novi cestovni koridori.

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Do nedavno smo u neke zemlje gledali kao u uzore, sada smo ih u mnogo čemu prestigli. Ova je Županija zapravo ogledni primjer rada, hrabrosti i ustrajnosti. Kao što je rekao župan Petry: nema stajanja, pred nama je još jako puno posla i mnoštvo projekata koji će se svakako realizirati. Nema sumnje da ćemo u tome i uspjeti. Upravo onako kako smo to usojeli u našoj novijoj povijesti, istaknuo je Gordan Jandroković, pripadnicima Policije čestitao je Dan policije i 25. Jesen u Lici proglasio otvorenom. Blagoslov izložbe i njegovih sudionika zazvao je godpićki župnik o. Anto Knežević. Kulturno zabavni dio programa izveo je Gradski zbor "Vila Velebita" pod ravnanjem voditelja prof. Danka Ivšinovića.

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini