JESENSKO ZASJEDANJE SABORA

Žestoko na aktualnom prijepodnevu, pljušte opomene. Benčić Plenkoviću: "Vi ste mecena političke korupcije"

| Autor: Hina
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Počelo je redovito jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora koje po Ustavu traje do 15. prosinca. Minutom šutnje zastupnici su odali počast i preminulim kolegama, posebno onima koji su preminuli od prethodne sjednice, Đuri Perici, Anti Kutli i Ivanu Šukeru.

Redovno saborsko zasjedanje počelo uobičajenim Aktualnim prijepodnevom na kojemu će premijer i ministri odgovoriti na 39 zastupničkih pitanja. SDP-ov Arsen Bauk je prije početka poručio da ovo nije "aktualno prijepodne" jer nema aktualnih ministara – Gordana Grlića Radmana, Marija Banožića i Marije Vučkovića te je stoga to samo – prijepodne, prenosi N1.

Bauk je potom dobio opomenu, a prije toga je čak dvije opomene dobila Karolina Vidović Krišto koja se pobunila jer je odbijen njen prigovor na dnevni red sjednice.

Opomene

"Nervozni ste jer ste u korupciji", rekla je zastupnica Jandrokoviću, pa dobila i drugu opomenu.

Ivan Penava (Domovinski pokret) poručio je Andreju Plenkoviću da se na kraju drugog mandata može govoriti o kontinuitetu politike premijera.

"Taj kontinuitet predstavlja razaranje Hrvatske. Podaci Eurostata govore o depopulaciji, gubitak 500 000 stanovnika u 12 godina, povijesno najniži broj upisanih učenika, novorođene djece… Slavonija po prvi put ostaje bez svojih izbornih jedinica. Zašto razarate Hrvatsku i Slavoniju?", pitao je Penava premijera.

"Kad Vas slušam ne znam kakav bi to nesuđeni zamjenik predsjednika HDZ-a bili, da Vi danas tako briljantno prosvijetljen napadate postignuća HDZ-ove Vlade", započeo je Plenković pa nabrojao što je Vlada HDZ-a napravila za Vukovar.

"Ovo govorim da javnost ne bi mislila da ignoriramo grad heroj. Što se tiče Vaših depresivnih i pesimističnih komentara… Kako ostaje bez izbornih jedinica, a gdje ćete vi glasati, ako ne u petoj? Proširili smo je. Vama bi možda bilo drago da birate 12 zastupnika. Što se tiče postignuća naše Vlade, to najveća propaganda ovih crnih komentrara ne može zakriliti uspjehe", dodao je Plenković.

Anka Mrak Taritaš (GLS) pitala je premijera o aferi 'plin za cent'. "Tko će snositi odgovornost, imenom i prezimenom?"

Plenković je kazao da je bila rasprava proširenog odbora za gospodarstvo o toj temi pa se osvrnuo na Zorana Milanovića i odbijanje obuke za Ukrajince i poručio zastupnici: "Stali ste na stranu proruskih stavova."

"Što se tiče ove teme, dogodila se greška, okej. Ali, 'ajmo pogledati kontekst…", započeo je premijer pa podsjetio na posljednji paket mjera i graf o cijeni plina i struja.

"Najpovoljnija cijena struje i plina u Zagrebu. Naše su mjere u krizi omogućile građanima da je ne osjete. To se dogodilo zahvaljujući nama i našim odlukama, a ovo drugo se ne brinite…", rekao je.

Marija Selak Raspudić je uložila povredu poslovnika, a Jandroković joj je dao opomenu. Nikola Grmoja je također dobio opomenu nakon što je komentirao aferu ‘plin za cent’ i rekao da još nema smjene.

Benčić: "Vi ste mecena korupcije"

Sandra Benčić (Možemo!) također je govorila o plinskoj aferi.

"Tri mjeseca ostavljate direktora HEP-a na poziciji moći i omogućujete da on s pozicije moći skriva dokaze, utječe na svjedoke i potencijalno čini nova kaznena djela. Ovo je vaš klasični nacrt, hodogram kad se radi o bilo kojoj korupcijskoj aferi vaših ministara. Dok policija ne dođe po njih, ostavljate ih na poziciji moći. Samim time, uzimali nešto ili ne, oni koji na kraju jesu imali potvrđene optužnice, koje ste vi odabrali, vi jeste mecena političke korupcije u Hrvatskoj."

Plenković joj je odgovorio da ni ona ni nitko iz oporbe nema kako pobijediti HDZ.

"Krenula je nova strategija koja se svodi na to da moramo stvoriti medijski okvir. Plenković je korumpiran. To je drug Grmoja plasirao, pa sad Vidović Krišto, Mrak Taritaš i sad Benčić… HDZ će njih pobijediti i sad kad su sve adute ispucali, sad moramo staviti okvir pa ćemo kasnije nešto i naći. To oni rade, javnost mora shvatiti – lažna, perfidna operacija političke sitneži koja želi doći na vlast tako da lažno optužuju i to premijera. To rade sustavno i redovito. Sve vas štiti imunitet da vas ne tužim!", poručio je Plenković i dodao da su to sve laži i da su oni koji plasiraju takve optužbe "nemoćni, jadni i patetični", prenosi N1.

Puno posla

Zastupnike ovaj tjedan očekuje puno posla, u srijedu će raspravljati o konačnoj verziji Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, a u četvrtak o paketu poreznih zakona.

Na dnevnom redu danas započete 18. sjednice 200-tinjak je točaka, većina je ostala neraspravljena od prethodne sjednice.

Zastupnici će u klupama bez prekida biti do 27. listopada, nakon čega će napraviti stanku u tjednu kada je blagdan Svih svetih. Ponovno će se okupiti 8. studenoga na sjednici koja će trajati do sredine prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater