Potresno

"Moja majka umirala je u najgorim mukama. Uzela je papirić i jedva napisala - želim umrijeti"

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


"Moja majka umirala je u najgorim mukama i bila je svjesna svega do zadnjeg trenutka. To je bila najgora moguća agonija od koje se ni nakon tri godine nisam oporavila. Gušila se i preklinjala me da joj pomognem i da joj olakšamo muke. Budući da na kraju nije mogla govoriti, uzela je papirić sa stolića kraj kreveta i napisala drhtavom rukom - želim umrijeti. Molila sam da ju sediraju, ali su joj davali lijekove u dozama za djecu", govori nam Anamarija Sanseović.

image

(Foto Privatna arhiva)

Njezina majka imala je multipli mijelom koji se nije mogao liječiti i u kratkom vremenu ju je ugušio. Svoje posljednje dane provela je u jednoj bolnici u Slavoniji, koju Sanseović ne želi isticati jer, kaže, bolnicu ne krivi za ništa. Smatra da je problem u sustavu koji ne provodi dostatno palijativnu njegu, prenosi jutarnji.hr.

Na stare rane podsjetio ju je hrabri istup anesteziologinje Sanja Ćosić, koja je nakon smrti zaručnika, mladog ortopeda iz KBC-a Zagreb, doktora Krešimira Crnogaće, koji je prije nekoliko dana preminuo u 39. godini od karcinoma gušterače, progovorila o teškim posljednjim trenucima prije njegova odlaska i nedostatnoj palijativnoj skrbi.

Rekla je kako mu nisu davali dovoljno morfija i morala ih je preklinjati da mu pomognu. Rekla je da je Crnogaća osjetio smrtni strah i kraj, a to se nije trebalo dogoditi.

"Prestanite se bojati opioida u palijativi. Prestanite biti neznalice, prestanite uskraćivati milost mirne smrti palijativnim pacijentima. Educirajte se. Pitajte. Zovite kolege koji se time bave da vas educiraju. Budite liječnici i poštujte Hipokrata. Ne mučite bolesnika na samrtnoj postelji...", napisala je Ćosić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum