na raspustu

Provjerili smo gdje će i kako državni čelnici provesti godišnji odmor. Plenković i Milanović srest će se u – Kninu

| Autor: Tihana TOMIČIĆ
(Foto Arhiva Novog lista/Pixsell)

(Foto Arhiva Novog lista/Pixsell)


Iako je vikend na Kvarneru protekao burno, uz potres i jaku neveru, to sigurno nije pokvarilo početak godišnjeg odmora premijeru Andreju Plenkoviću koji je opet kao mjesto svog odmora odabrao državnu vilu na Kostabeli. On će ovdje provesti većinu svog godišnjeg odmora, osim što će otići na Alku u Sinj te naravno na proslavu obljetnice Oluje u Knin na Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza.

A vjerojatno će koji put prošetati i po Opatiji, gdje već ima svoje baze – Mimozu za jutarnju kavu, pa malo na tržnicu, ili mrkat kako kažu Opatijci, a popodnevna kava mogla bi pasti koji put u Navisu, gdje rano dolazi hlad pa je ljeti ugodno.

Cijela Vlada je nakon sjednice u četvrtak krenula na odmor – u Banskim dvorima samo će već tradicionalno dežurati potpredsjednik Tomo Medved, a prvih nekoliko dana bit će u Zagrebu još i ministar Davor Božinović. Uz to, danas će biti održana i telefonska sjednica Vlade na kojoj će se ponovo utvrđivati nova cijena benzina. No, premijer i njegova ekipa mogu dosta mirno na odmor – problem sa štrajkom u pravosuđu je riješen, tema HEP-a proglašena je "ne-temom", a pred nama je i vrhunac turističke sezone pa mnogo briga nema. Vraćaju se nakon Vele Gospe. Na pitanje kako će se odmarati, premijer kaže – bit će sa svojom djecom.

Uvijek radno

– Bit će i radno, stalno je radno, ma gdje da jesmo. Kako se opuštam? Igram se s Milom, Marijom i Ivanom. Brzo to prođe, a moramo se i mi malo odmoriti, tempo je ovo…, kaže premijer.

Što se ministara tiče, više im vi novinari nećete dati mira nego ja. Ja sam ok, rekao je Plenković novinarima na pitanja o odmoru.

Neki su ta pitanja shvatili sasvim ozbiljno pa je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman ozbiljno razmislio što mu je najvažnije na odmoru.

– Pa užitak života, relaksacija. Evo, neću se brijati svaki dan. Možete se odmarati i radeći, možete se veseliti životu, a klasičan odmor je isto u redu, to nije uvijek ono crno-bijelo ležanje na moru, sunčanje i nasuprot rad. Kako se opuštam? Evo, mogu ustati kad god hoću, iako svejedno volim rano ustati, volim otići đir do mista i popiti kavicu, kupiti novine i ćakulati s prijateljima, to jutro vam je najbolje jutro, kaže Grlić Radman koji ide tradicionalno u svoju Bašku Vodu, odakle je porijeklom.

Premijer Plenković kaže da ipak neće pustiti bradu.

– To je za ove mlađe, moderne dečke u Vladi, dodao je.

Doma u Novi Vinodolski ide i potpredsjednik i ministar pomorstva i prometa Oleg Butković. Na pitanja o odmoru, on se čudi.

– Pa idem doma. Bit ću s familijom. Doma je i more, ne moram ja nikud putovati, kaže.

Nakon dugotrajnog štrajka u pravosuđu, koji je na kraju ipak zaključen dogovorom, ministar pravosuđa Ivan Malenica isto ide kući, u Šibenik.

– Što planiram pročitati? Ne mogu se sada sjetiti, nabacio sam nekoliko knjiga i nadam se pročitati barem jednu, ali s troje male djece nije to baš lako. Lako štivo, publicistika, ali evo ne mogu se sada sjetiti knjiga, kaže Malenica.

– Što radim na odmoru? A čitam, pazim djecu, mlađeg učim plivati, otkrio je i Marin Piletić, ministar rada i socijalne skrbi. Ministar zdravstva Vili Beroš ide u Jelsu na Hvar, gdje mu je isto obiteljska baza, i kaže bit će malo aktivan, a malo pasivan.

– Sunce i more, što nam više treba, kaže Beroš.

Nikad se ne zna

Zbog izvanredne sjednice i saborski zastupnici su na odmor otišli nešto kasnije. I dok šef SDP-a Peđa Grbin kaže da će cijelo ljeto raditi na relaciji Zagreb – Pula, predsjednik Sabora Gordan Jandroković većinu će svog odmora provesti uobičajeno na Krku, gdje je lani i zaplesao u elektro-ritmu.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević još nije odlučio hoće li na Jadran ili nekamo izvan granica, mora o tome razgovarati sa suprugom, kaže.

– Što se tiče lokacije, nisam još siguran, i rado bih to zadržao za sebe zbog malo mira, a što se tiče vremena, nadam se da ću nakon Dana domovinske zahvalnosti i Sinjske alke uhvatiti tjedan dana, ako se ne dogode nove okolnosti, jer nakon potresa, rata, inflacije, oluja, nikad ne znate, rekao je.

Na Hvaru je, pak, u vili Kovač, barem do kraja tjedna predsjednik Zoran Milanović. I on ide u Knin i Sinj, kao i premijer Plenković. Ovisno o tome hoće li se njih dvojica tih dana kad se sretnu osjećati aktivno ili pasivno, to jest u prijevodu hoće li se ponovo javno svađati ili ne, i hoće li kasnije biti dodatnih priopćenja ili objava, o tome će im među ostalim ovisiti i nastavak godišnjeg odmora. No, uz nove tehnologije, i političko prepucavanje može se odvijati – s ležaljke u hladu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini