NAJVEĆA INVESTICIJA U NAUTIČKI TURIZAM U POVIJESTI HRVATSKE

VIDEO / Pogledajte kako će izgledati najmodernija i najskuplja ACI marina na Jadranu

Riječ je o kapitalnom strateškom projektu koji će rezultirati najluksuznijom i tehnološki najnaprednijom marinom, ne samo na Mediteranu, već potencijalno i u širim razmjerima. Buduća ACI marina Rijeka će s oko 250 vezova i mnoštvom komplementarnih sadržaja u potpunosti promijeniti vizuru Rijeke i destinacijsku turističku ponudu Kvarnera i cijele Hrvatske. Multiplikativni učinci ovog projekta iznimno su veliki, primjerice već u prvoj fazi implementacije Luke nautičkog turizma Rijeka planira se otvaranje više od 130 novih radnih mjesta

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Porto Baroš - simulacija

Porto Baroš - simulacija


Predavanjem Ugovora o koncesiji za izgradnju luke nautičkog turizma Porto Baroš, kojeg je članovima Uprave tvrtke ACI - GITONE Anđelku Petriniću i Johannesu Böcku uručio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, i službeno je započela realizacija projekta izgradnje buduće ACI marine Rijeka.

Radi se o najvećoj investiciji u nautički turizam u povijesti Republike Hrvatske, vrijednoj više od 50 milijuna eura, koju će na osnovama društvenog ugovora i ugovora o zajedničkom ulaganju, koje su međusobno potpisali Aci d.d. Rijeka i GITONE Kvarner d.o.o., operativno provoditi društvo ACI - GITONE. Nastalo u suradnji dvaju regionalnih lidera, najvećeg lanca marina na Mediteranu ACI-ja i tvrtke GITONE Kvarner d.o.o. kao jednog od najeminentnijih domaćih aktera u području turističkih i hotelijerskih usluga, društvo ACI - GITONE za ovo pomorsko dobro od gotovo 106 tisuća četvornih metara ishodovalo je koncesiju na razdoblje od 30 godina.

Otvaranje novog prostora

Riječ je o kapitalnom strateškom projektu koji će rezultirati najluksuznijom i tehnološki najnaprednijom marinom, ne samo na Mediteranu, već potencijalno i u širim razmjerima. Buduća ACI marina Rijeka će s oko 250 vezova i mnoštvom komplementarnih sadržaja u potpunosti promijeniti vizuru Rijeke i destinacijsku turističku ponudu Kvarnera i cijele Hrvatske. Multiplikativni učinci ovog projekta iznimno su veliki, primjerice već u prvoj fazi implementacije Luke nautičkog turizma Rijeka planira se otvaranje više od 130 novih radnih mjesta.

Isto tako, prostor Porto Baroša, koji je do sada bio javno nedostupan, otvorit će se i omogućiti Riječanima i posjetiteljima da koriste šetnicu, restorane, trgovine i mnoštvo drugih sadržaja.

Najmodernija tehnologija

Svečanom potpisivanju i obilasku buduće ACI marine Rijeka uz ministra Olega Butkovića prisustvovali su zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić, član Uprave ACI-ja za financije, korporativno pravo i ljudske resurse dr. sc. Ivan Herak, član Uprave ACI-ja za investicije, marketing i maloprodaju Josip Ostrogović, članovi Uprave ACI-GITONE-a Anđelko Petrinić i Johannes Böck, članica Uprave GITONE Kvarnera Ana Odak, izvršna direktorica Lürssen Design Centar Kvarnera Teuta Duletić, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa i kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar.

U nastavku svečanosti, u sklopu obilaska buduće ACI marine Rijeka, okupljeni su na lokacijama budućih infrastrukturnih elemenata mogli vidjeti njihove vizualne prikaze, dok je putem video-projekcije prikazano kako će izgledati cijeli prostor marine te zašto će upravo ACI marina Rijeka biti tehnološki najnaprednija na Jadranu.

Ivan Herak, koji vodi brigu o financijskom i pravnom segmentu investicije, kao i evaluaciji i fizibilnosti projekta, izjavio je za naš list da je "današnje potpisivanje Ugovora o koncesiji od povijesnog značaja ne samo za Rijeku i Kvarner, već i za Republiku Hrvatsku".

- Projekt izgradnje LNT Porto Baroš na stvarnoj i simboličkoj razini inicira transformaciju, usudio bih se reći, arhaične strukture riječkoga gospodarstva prema sadržajima tercijarnog sektora, te će znatno pridonijeti integraciji i zaokruživanju destinacijskog turističkog proizvoda Kvarnera. Isto tako, imajući u vidu ne samo gospodarske benefite koji se očekuju od ove investicije, već i činjenicu da će većina sadržaja u marini biti javna, osjećamo veliku odgovornost i prema građanima Rijeke. Valja napomenuti da ova investicija, uzimajući u obzir da se radi o ulaganju kojeg zajednički poduzimaju ACI d.d., tvrtka koja se nalazi u 78 postotnom vlasništvu Republike Hrvatske, i eminentna njemačka grupacija Lürssen iz Bremena, u naravi predstavlja lakmus papir za Hrvatsku, dokaz kompetitivnosti da sustav može apsorbirati vrlo zahtjevna ulaganja poput ovog. Naime, radi se o izuzetno zahtjevnom projektu, ne samo kada je u pitanju njegova izgradnja i implementacija sadržaja, već i kada je riječ o   pravnoj i ekonomsko-financijskoj komponenti projekta, koji pred Upravu ACI-ja i GITONE Kvarnera, a podredno i pred Upravu ACI-GITONEA, tvrtke kćeri, stavlja veliku odgovornost. Naime, podsjećam da smo u roku od najduže tri godine od dana sklapanja ugovora o koncesiji u obavezi dovršiti izgradnju, sve sukladno Studiji gospodarske opravdanosti, te ishoditi i predati davatelju koncesije, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, uporabnu dozvolu, poručio je Herak.

Struktura prihoda

Josip Ostrogović je naglasio da se radi o investicijski i infrastrukturno vrlo zahtjevnom projektu. Naime, naglašava da ukupna površina luke za koju je ACI-GITONE dobio koncesiju iznosi 105.897 kvadratnih metara, dok koeficijent izgrađenosti iznosi 25 posto. Planirani kapacitet LNT Porto Baroš iznosi 260 vezova, od čega 182 charter veza i 89 vezova za vlasnike brodova. Parking će se formirati na vanjskim površinama i u novoj zgradi garaže. Sveukupno će luka raspolagati sa 532 parkirališna mjesta, od čega će 252 biti u garaži. Centralna zgrada marine će biti oblikovana u izvornom arhitektonskom slogu i bit će ukupne bruto razvijene površine 13.505 kvadrata, a u njoj će biti smješteni trgovački, uredski i ugostiteljski prostori, smještajne jedinice za nautičare, wellness/spa, skladišta, spremišta, bazen i ostalo. U sastavu luke bit će smještena i benzinska postaja za pomorski promet, travel lift i još niz drugih sadržaja.

- Takva struktura ponude rezultirat će i strukturom prihoda koja će kolidirati sa strukturom prihoda najkompetentnijih svjetskih marina, tako da će primjerice prihod od veza iznositi svega 17 posto. U svakom slučaju, pred nama je velika odgovornost, kazao je Ostrogović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum