ZAGREB

Pravosudni djelatnici nastavljaju sa štrajkom do ispunjenja zahtjeva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pravosudni službenici koji traže povećanje plaća u ponedjeljak su započeli sa štrajkom koji će nastaviti do ispunjenja zahtjeva, a to je povećanje plaća od 400 eura, poručili su iz SDLSN-a te su izvijestili kako su dobili poziv resornog ministra za sastanak u ponedjeljak poslijepodne.

"Stali smo s radom, dok nema pravde za nas, pravda će stajati i za sve druge građane. Od ministra očekujemo da shvati da se s nama treba razgovarati, da treba poslušati naše zahtjeve", istaknula je na konferenciji za medije Marija Paun, sindikalna povjerenica na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu koji je najveći sud u Hrvatskoj.

Paun je pokazala na naljepnicu bombona 505 s crtom na majci, istaknuvši kako on predstavlja najnižu plaću u pravosuđu.

Navela je kako tijekom postupka mirenja nisu dobili nikakvu ponudu koja bi ih zadovoljila, a traže da se za 400 eura neto svima digne plaća, odnosno da imaju prosječnu plaću u Hrvatskoj.

Pred sudom se okupilo oko 500 službenika s transparentima i zviždaljkama, a po cijeloj Hrvatskoj štrajka oko 3500 zaposlenika kako bi iskazali nezadovoljstvo uvjetima rada i plaćama. Odaziv na ovom sudu je stopostotan, a na drugima se kreće oko 80 do 90 posto, dodala je.

Spremni štrajkati do ispunjenja zahtjeva

"To je potpuna obustava rada. Ročišta se održavaju, međutim ne mogu se održati jer službenika nema. Suci su tu jer nas isto podržavaju, telefoni zvone, ali nitko se ne javlja, kompjutori ne rade, ali nitko ih ne popravlja. Svi koji su mali kotačići ovog sustava danas su stali", poručila je Paun, dodavši kako su spremni štrajkati do ispunjenja zahtjeva. 

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak nakon sastanka sa sindikatima da će sukladno dogovorenoj odluci o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike u državnim i javnim službama rasti plaće od 60 do 100 eura, pri čemu će najviše porasti onima koji imaju najmanje plaće, a Paun je komentirala kako je u redu da se diže svima, no podsjetila je kako su službenici i dalje najmanje plaćeni i kako im 100 eura nije dovoljno. 

Upitana misli li da će se naći novca za njih kao što se našlo za medicinske sestre i liječnike, rekla je kako ne zna što da vjeruje jer nije vjerovala ni da će im Vlada pokušati sudski zabraniti štrajk, što nije branila drugima.

Poručila je i kako ne mogu čekati donošenje Zakona o plaćama jer pomoć trebaju sada.

Šušković: Pokazali da smo ipak reprezentativno hrabri

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković komentirala je presudu Županijskog suda u Zagrebu koji je odbio Vladin zahtjev za zabranu štrajka pravosudnih djelatnika zbog većih plaća, poručivši kako je ovo povijesni dan za sindikate, osobito za nereprezentativne sindikate jer je presuda potvrdila ono što su isticali - da mogu ići u štrajk zbog gospodarskih i socijalnih interesa članova.

"Govorili su nam - niste reprezentativni ne možete štrajkati, ne možete pregovarati o osnovici, ne možete razgovarali o koeficijentima jer su uređeni uredbom, ne smijete ništa, pa smo danas pokazali da smo ipak reprezentativno hrabri i da ipak možemo sve", ocijenila je.

Šušković je dodala kako su nakon izricanja presude dobili poziv resornog ministra na sastanak u 14,30 sati, ocijenivši da je pritisak urodio plodom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater