ZAGREB

Na Dan PMF-a 6. lipnja - besplatan ulaz i vođena šetnja Botaničkim vrtom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) 6. lipnja obilježava Dan fakulteta svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća, a tim povodom daruje besplatan ulaz u Botanički vrt i vođenu šetnju vrtom, priopćio je PMF. 

Uz besplatan ulaz i vođenu turu vrtom u 12 sati, građani će od ove godine, prvi put u više od 130 godina, moći prošetati i Alpinumom - najstarijom kamenjarom u Botaničkom vrtu. 

Također, u povodu Dana Fakulteta, od 5. do 9. lipnja u auli PMF-a na Horvatovcu posjetitelji će moći pogledati izložbu "Žene u STEM-u".

Povodom obilježavanja 77. obljetnice osnutka PMF-a, najbolji studenti bit će nagrađeni pohvalnicama, umirovljeni djelatnici zahvalnicama, a mladi znanstvenici priznanjima.

Tradicionalnom, i na Sveučilištu u Zagrebu jedinstvenom nagradom "BRDO", za koju studenti sami provode anketu za nominiranje i odabir najzaslužnijih profesora, studenti će nagraditi po jednog profesora i asistenta sa svakog odsjeka PMF-a.

U PMF-u kažu kako svojim radom i trudom brzo napreduju i umrežavaju se, hvatajući korak s budućnosti. 

U protekloj akademskoj godini PMF je preko 40 posto svojih prihoda dobivao izvan proračuna.

Oko 1,5 milijuna eura prihoda od projekata u suradnji s gospodarstvom, a još toliko i od dva ERC projekta, pet Horizon 2020 projekata, pet Erasmus+ i šest projekata sa Švicarskom zakladom za znanost.

Isti iznos je stigao i od 63 HRZZ projekta, a dva velika infrastrukturna projekta Crossnet i Cronos od oko šest milijuna eura potrošili su lani za opremanje seizmoloških postaja, istaknuli su u PMF-u.  

Kažu da su od događanja, uz Wise i Meeth the Mathmaticians, i ove godine održali Dan i Noć na PMF-u - jedan od najvažnijih i najvećih događanja popularizacije znanosti u Hrvatskoj.

Na PMF-ovom znanstvenom brdu na pozornici na otvorenom i kroz razna predavanja, pokuse i predstave  posjetilo je oko 5000 ljudi željnih znanosti.

"Promicanje prirodoslovlja, matematike i računarstva i dalje ostaje naš cilj, posebice približiti znanost djeci predškolskog i školskog uzrasta na drugačiji, pristupačniji i zanimljiviji način te ih potaknuti na odabir studija i karijere u ovim područjima djelatnosti", poručuje PMF.

Fakultet na tri lokacije provodi projekte obnove - na Rooseveltovom trgu 6, Marulićevom trgu 9a i 20, dok FKIT provodi obnovu zgrade na Marulićevom trgu 19.

Radovi na zgradi u kojoj je smješten Geografski odsjek u punom su opsegu, a završetak je planiran u ljeto.

Planirano je da radovi na obnovi zgrade Biološkog odsjeka na Rooseveltovom trgu 6 završe u 18 mjeseci, te bi se djelatnici i studenti mogli vratiti u novi prostor akademske godine 2024./2025.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom