RIJEKA

Rijeka: Nova metoda za prevenciju periferne neuropatije kod primjene kemoterapije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nova metoda za prevenciju periferne neuropatije kod primjene kemoterapije za najčešća maligna oboljenja - terapija hladnoćom tijekom kemoterapije, koja se po prvi put primjenjuje u Hrvatskoj, predstavljena je u četvrtak na riječkoj Klinici za radioterapiju i onkologiju.

Riječ je o obliku terapeutske regionalne hipotermije, koja se koristi u razvijenim svjetskim onkološkim centrima, uz "hladne rukavice“ i "hladne čarape za stopala“, koje su u brojnim studijama potvrdile svoju učinkovitost, izvijestili su iz riječkog KBC-a.

Periferna neuropatija ili periferno oštećenje živaca uzrokovano kemoterapijom prilično je česta nuspojava kod bolesnika liječenih citostatskom terapijom. Prema recentnim podatcima učestalost je i do 68 posto a smatralo se da se teško može izbjeći.

Oboljeli osjećaju trnce u prstima, nelagodu, zatezanje, često imaju manju osjetljivost na osjećaj vrućine i hladnoće ili grčeve u rukama ili nogama, a kasnije se pojavljuje oslabljen osjet u jagodicama prstiju i kronična bol, što može znatno utjecati na smanjenje kvalitete života.

Metoda hlađenja ekstremiteta pacijenata koristi se tijekom primjene intravenozne citostatske terapije. Oboljeli ima svoje čarape i rukavice preko kojih  se postavljaju sterilne kaljače, a potom se 15 minuta prije početka kemoterapije primjenjuju "hladne rukavice i čarape“ koje se zadržavaju do kraja terapije i tijekom svakog sljedećeg kemoterapijskog ciklusa.

O toj su metodi govorile Ivana Mikolašević, predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju, voditeljica tima za liječenje tumora probavnog sustava i ginekoloških tumora Jasna Marušić i voditeljica tima za liječenje tumora dojke Eleonora Cini Tešar.

Klinika za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka je „hladne rukavice i čarape“ pribavila uz pomoć lokalne zajednice, tvrtke IND-EKO, Ilije Šmitrana, te doktorice Tee Rosović iz Thalassotherapije Opatija, priopćeno je iz riječke bolnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum