OSIJEK

Osječko Sveučilište obilježilo 48. akademsku godinu i 316 godina visokog školstva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svečanom sjednicom Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u petak je u Osijeku obilježena 48. akademska godina i 316 godina visokog školstva u tom gradu.

Rektor Vlado Guberac istaknuo je da Sveučilište danas ima 16.202 studenata i 2234 djelatnika.

Još smo, a vjerojatno ćemo još dugo biti najstudentskiji grad u Hrvatskoj jer, s obzirom na broj stanovnika, svaki peti stanovnik Osijeka je student, rekao je prof. Guberac i podsjetio da su u posljednje tri godine utemeljili tri nova fakulteta, Kineziološki, Fakultet primijenjene matematike i informatike i Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi koji je pod okriljem osječkog Sveučilišta. Prema njegovim riječima, Sveučilište i dalje planira razvijati nove studije.

"Dobili smo dopusnice, upisali prvu godinu Edukacijske rehabilitacije, od jeseni kreće prva godina Studija farmacije, a nadamo se da će sljedeće godine ići i Logopedija", rekao je, ističući kako je riječ o studijima za čijim kadrovima vlada zanimanje na tržištu rada.

Sveučilište J.J. Strossmayera otvorilo je i pet studija na engleskom jeziku te studij medicine na njemačkom jeziku.

To je bitno za internacionalizaciju Sveučilišta, ocijenio je rektor Guberac i dodao kako su studenti oduševljeni, pogotovo oni iz Njemačke, koji se ne mogu načuditi koliko je Osijek miran i siguran grad.

Pohvalio se i velikom znanstveno-istraživačkom djelatnosti s 488 projekata na međunarodnoj i nacionalnoj razini i još 206 projekata stručne suradnje s gospodarstvom i jedinicama lokalne uprave i samouprave čija je ukupna vrijednost više od 30 milijuna eura. Također je istaknuo da je lani otvoren novi i najveći Studentski dom u Hrvatskoj s gotovo 800 postelja, vrijedan 196 milijuna kuna.

"Trudimo se djeci omogućiti što veću lepezu studijskih programa, pogotovo deficitarnih, kako bismo ih zadržali na istoku Hrvatske, i to je jedini način i demografska uloga Sveučilišta da spriječimo djecu da idu studirati dalje", rekao je rektor Guberac.

Sveučilište je dodijelilo počasni doktorat znanosti Draganu Primorcu, koji je izjavio da se u načelu ne razmišlja o nagradama kad se u životu krene baviti znanošću, visokim obrazovanjem, tehnologijama. "Kad nagrade dođu iz institucija gdje ste sudjelovali u njihovom razvoju, gdje žive i rade ljudi koje volite i držite nastavu, onda na jedan poseban način to vam je satisfakcija da nastavite raditi dalje i da se ne umorite činiti dobro", poručio je Primorac.

Suradnju Sveučilišta i Grada Osijeka gradonačelnik Ivan Radić ocijenio je odličnom te je pritom istaknuo dolazak velikog američkog instituta tvrtke Jabil u Osijek.

"Ono što zajedno činimo je oporavak gospodarstva, da ne budemo samo poželjni za studiranje, nego da budemo poželjni za život", zaključio je.

Da je Sveučilište bitno i za razvoj Osječko-baranjske županije, potvrdio je župan Ivan Anušić. Istaknuo je kako rade na nizu zajedničkih projekata na kojima će i dalje raditi i širiti tu suradnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater