PULA

Možemo! o Valkanama: Pokrenuti postupak za povrat zemljišta Gradu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstavnici pulskog Možemo! priopćili su u utorak kako inzistiraju na tome da Grad Pula pokrene postupak za povrat zemljišta na Valkanama na kojem je gradski pročistač jer je na njemu bio prije, po njima, spornog procesa pretvorbe negdašnje tvornice cementa koja je bila na tom zemljištu.

Oni su to priopćili nakon današnje konferencije za novinare članova Inicijative za Lungomare, koji na temelju analize dokumentacije pretvorbe i privatizacije tvrtke Istra Cementa od 1990. do 1995. godine vjeruju da je "Rješenje o iskazu nekretnina, temeljem kojeg se investitor (Hotel Vaklane) upisao kao vlasnik nekretnina, krivotvoreno".

"Dugo smo upozoravali na sumnjivu pretvorbu i privatizaciju te u dokumentaciji koju smo proučavali pronašli uporište za to. Od Grada smo tražili da se uključi u propitivanje pretvorbe i privatizacije društvenog vlasništva koje je trebalo pripasti Gradu, držeći da je u tim procesima Grad oštećen, ali ova gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Zoričićem za to nije imala sluha", tvrde iz pulskog Možemo!.

Podsjećaju kako je koalicija s Nezavisnom listom Filipa Zoričića "pukla upravo na slučaju Lungomare, a predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić zbog toga je i smijenjena".

U priopćenju za javnost ističe se kako je ŽDO 17. siječnja ove godine pokrenuo zahtjev za povratom šumskog zemljišta na Lungomareu na koje se upisao Hotel Valkane d.o.o.

"Vjerujemo da je to tek početak jer i za mnoge druge dijelove privatiziranog zemljišta postoji u dokumentaciji uporište za sumnju u zakonitost", poručuju iz Možemo! i dodaju kako je iz obrazloženja Državnog odvjetništva za povratom šumskog zemljišta jasno da je sve ono što su dosad navodili o slučaju pretvorbe i privatizacije tvornice cementa bilo točno.

"Nije provedena revizija pretvorbe i privatizacije za navedeno trgovačko društvo, pretvorba nije obrađena s imovinsko-pravnog aspekta jer je u pretvorbu ušlo zemljište koje prema propisima Republike Hrvatske ne može ući u procjenu, uvažavajući recentnu sudsku praksu, pravni prednik Hotela Valkane d.o.o. nije mogao steći pravo vlasništva na šumama i šumskom zemljištu dok rješenje Hrvatskog fonda za privatizaciju o pretvorbi nije moglo biti temelj za promjenu vlasničkog statusa šumskog zemljišta na Lungomareu", ističu iz pulskog Možemo!.  

Upravo zbog toga oni će inzistirati da Grad Pula pokrene postupak za povrat zemljišta na kojem je gradski pročistač jer je na tom zemljištu pročistač bio i prije procesa pretvorbe.

"Upitan je i postupak pretvorbe sportsko-rekreacijskog centra Valkane, koji je također mogao pripasti Gradu - da se itko brinuo o javnom interesu. Nećemo odustati sve dok posljednji komadić Lungomarea ne bude vraćen građanima", zaključili su iz pulskog Možemo!.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater