dao izjavu

Novinari upitali Plenkovića da li bi odobrio uhićenje Vladimira Putina kad bi došao u Hrvatsku. Ovo je njegov odgovor

| Autor: Glas Istre
Andrej Plenković (snimio Milivoj Mijošek)

Andrej Plenković (snimio Milivoj Mijošek)


Hrvatski premijer Andrej Plenković dao je izjavu u Bruxellesu nakon dvodnevnog proljetnog sastanka na vrhu europskih čelnika. Glavne teme summita bile su daljnja potpora Ukrajini, naročito u dovoljnim količinama streljiva, konkurentnost europskog gospodarstva posebice u odnosu na Sjedinjene Države i Kinu te unutarnje tržište i pitanja energije i migracija.

“Još jednom smo pokazali privrženost i solidarnost Ukrajini u svim aspektima. Razgovarali smo i o temama ekonomskog upravljanja, konkurentnosti i energetske situacije gdje sve ono što se protekle tri godine događa u kontekstu koronakrize, energetske krize, prehrambene krize, inflatornih pritisaka, u biti zahtijeva veću koordinaciju ekonomskih politika država članica”, rekao je Plenković, javlja N1.

Razgovarali su i o pitanju migracija.

“To je tema koja jako opterećuje pojedine članice. EK će iz europskog proračuna pripremiti dodatna sredstva za države koje čuvaju vanjsku granicu Unije”, kazao je.

Kaže da su razgovarali i o onome što se dogodile s velikim bankama u Americi i Švicarskoj.

“Možemo konstatirati da je Europska unija nakon velike financijske krize 2008. naučila lekcije, došlo je do reguliranja financijskog kapitalizma, u proteklih desetak i nešto godina napravili smo čitavu arhitekturu institucija koje su tu da bi kontrolirale bankarski sustav, radile na jačanju bankovne unije i omogučile sve mehanizme kontrole kako ne bi došlo do nove destabilizacije”, rekao je Plenković.

Ponovio je da će ulazak u eurozonu pridonijeti našoj financijskog stabilnosti i gospodarskom rastu.

Plenković je upitan i bi li odobrio uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina da dođe u Hrvatsku, na temelju naloga za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda, piše N1.

“Njegov dolazak nije realan”, poručio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater