ZAGREB

Hrvatska Svjetski dan voda obilježava s porukom "Ubrzaj promjene"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka s ciljem ukazivanja na važnost vode i održivo upravljanje vodnim resursima, a ove godine u Hrvatskoj se taj dan obilježen porukom „Ubrzaj promjene - Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“.

U Hrvatskim vodama Svjetski dan voda obilježen je skupom o vodi pod nazivom „Sajam vode - znanjem do promjena“. Ove godine poseban je naglasak na edukaciji najmlađih te su u programu, osim najmlađih školskog i predškolskog uzrasta iz Hrvatske, bila uključena djeca i učitelji hrvatske nastave iz inozemstva.

Kroz radionice djeca su imala priliku učiti o vodi, ali i brojnim projektima Hrvatskih voda koji doprinose očuvanju tog resursa. Sa stručnjacima Glavnog vodnogospodarskog laboratorija Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer upoznali su se s načinima analize vode, a prikazane su i terenske radionice s djecom iz Petrinje.

Djeca iz inozemstva koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku sudjelovala su u natječaju „Hrvoje iz zavičaja – očuvanje voda i običaja“, a dodijeljeno je devet nagrada za likovne i literarne radove.

„Brigom za naše vode podižemo kvalitetu života hrvatskih građana danas, ali također osiguravamo da generacije iza nas mogu uživati u prirodnim bogatstvima kojima naša država obiluje", naglasio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Ideja za ovaj međunarodni dan nastala je 22. prosinca 1992. godine u Rio de Janeiru na prijedlog UN-ove konferencije o okolišu i razvoju. Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju i prvi Svjetski dan voda obilježen je 1993. godine. 

„U vrhu smo europskih zemalja po pitanju bogatstva vodom. Takav podatak ipak ne treba nas navesti da može trajati zauvijek, odnosno trajat će samo ako se budemo racionalno odnosili prema našim vodnim bogatstvima i provodili zaštitu naših voda“, poručio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Glavni fokus Svjetskog dana voda je osiguranje pristupa vodi za ljudsku potrošnju, održivo upravljanje vodama te osiguravanje higijenskih uvjeta. Prema podatcima UN-a, oko 2,2 milijarde ljudi u svijetu još uvijek nema pristup vodi za ljudsku potrošnju. Upravo zato je potrebno osvijestiti javnost o ovoj globalnoj krizi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum