VARAŽDIN

Varaždinska županija obilježila 30 godina od prvih lokalnih izbora u Hrvatskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na današnji dan 7. veljače 1993. održani su prvi lokalni izbori u samostalnoj Hrvatskoj, a Varaždinska županija obilježila ga je u utorak polaganjem vijenaca svim pokojnim vijećnicima i negdašnjemu varaždinskom županu Marijanu Mlinariću te prigodnom svečanošću u Županijskoj palači.

Na svečanosti su bili izabrani županijski vijećnici s kandidacijskih lista iz 1993. godine, prvi varaždinski župan Zvonimir Sabati, prvi predsjednik varaždinske Županijske skupštine Zoran Vidović, predsjednik tadašnjega Županijskog izbornog povjerenstva Željko Vukelić i sadašnji župan Anđelko Stričak.

Stričak je podsjetio kako se tada biralo 40 vijećnika, od kojih je 29 živih, te je istaknuo da time izražavaju zahvalnost svima koji su tada na tom prostoru živjeli, djelovali, radili i gradili taj kraj.

„Bitno je naglasiti da su na današnjoj svečanosti i učenici kako bi iz prve ruke od aktera tadašnjih zbivanja čuli kako je to nekada funkcioniralo”, rekao je Stričak, podsjećajući kako je Hrvatska 1993. godine bila u ratu, a 1995. godine, zahvaljujući braniteljima, oslobođen je okupirani dio zemlje, osim istočne Slavonije.

Istaknuo je i kako su od tada do danas ostvareni svi hrvatski vanjskopolitički ciljevi.

Podsjetivši da smo danas u NATO-savezu, Europskoj uniji, Schengenu i eurozoni, ocijenio je kako je "vidljivo u kakvim brzim, dinamičnim i turbulentnim vremenima živimo”. Istaknuo je da za daljnji razvoj Varaždinske županije predviđeno 50 velikih investicija koje će promijeniti "status i dušu županije".

Prvi varaždinski župan Zvonimir Sabati rekao je da ta županija po mnogo čemu bila prva te kako su tada pokrenuti mnogi projekti.

„Što se tiče odnosa u Skupštini, rekao bih da se prije više ulazilo u to sa srcem i ljubavlju prema političkoj opciji, a možda ponekad i s previše senzibilnosti, no svi smo se zalagali da bi  županija što više, bolje i brže napredovala”, poručio je Sabati.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum