PULA

U Puli otvoreno prenoćište za beskućnike

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Puli je u utorak otvoreno prvo prenoćište za beskućnike "Rachem", a gradonačelnik Filip Zoričić tom je prigodom rekao kako mu je to najemotivniji trenutak otkako obnaša dužnost gradonačelnika te je čestitao svima uključenima u taj plemeniti projekt.

Otvorenje prenoćišta „Rachem“ pokrenula je Udruga Institut Pula, čija je predsjednica Varja Bastiančić istaknula kako će raditi svaki dan u godini od 19 do sedam sati  ujutro, a za početak mogu primiti 18 osoba jer imaju 13 postelja i pet rezervnih ležajeva.

Zoričić im je zahvalio što je Pula dobila prvo prenoćište u koje mogu doći i muškarci i žene bez ijednog dokumenta ili kakvog ispunjenog uvjeta te tu provesti noć na suhom i toplom. 

"Uz Prihvatilište za beskućnike, koje vodi Gradsko društvo Crvenog križa, naš grad sada dobiva i mjesto u kojem će se moći prespavati bez prethodnih procedura, dobiti topli obrok te u njemu boraviti do sedam sati ujutro. Ovo je izvrstan primjer kako trebaju funkcionirati jedinica lokalne samouprave i neprofitni sektor, a zajednica time dobiva novu potrebnu uslugu u zajednici", rekao je na prigodnoj svečanosti pulski gradonačelnik.

Dodao je kako se nada da će što manje Puljanki i Puljana trebati takav oblik pomoći.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov izrazila je zadovoljstvo što je Pula dobila jedinstveno prenoćište koje će omogućiti najugroženijim građanima topli krevet i obrok te ih makar nakratko maknuti s ceste.

"Ovime Pula postaje grad primjer jer u cijeloj Hrvatskoj nema ovakvog tipa prenoćišta, gdje se uđe bez uputnice, bez preporuke i bez osobne iskaznice. Jedini je kriterij da osoba nije agresivna prema osoblju i drugim korisnicima", rekla je pročelnica Sokolov. Dodala je kako je prenoćište i svojevrsni nastavak na stambenu zajednicu koju također provodi Udruga Institut Pula.

"Stambeno zbrinjavanje beskućnika jedno je od prioritetnih područja Grada Pule te se provođenjem projekta 'Rachem' Udruge Institut poboljšavaju smještajni uvjeti za beskućnike s ciljem smanjenja socijalne isključenosti i pružanja podrške u integraciji i uključivanju u život zajednice", istaknuli su iz pulske gradske uprave. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini