ZAGREB

Plenković o sms porukama: Ta tema je već sama po sebi iscrpljena (2)

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je tema vezana uz sms poruke o zapošljavanju u Hrvatskim šumama "već sama po sebi iscrpljena" te dodao da rezultati objavljene ankete pokazuju da samo šest posto građana tu temu smatra relevantnom. 

"Ja sam to spomenuo (na širem Predsjedništvu). To je tema koja je već sama po sebi iscrpljena", rekao je Plenković novinarima nakon šireg Predsjedništva HDZ-a upitan je li se na njemu razgovaralo o sms porukama o zapošljavanju u Hrvatskim šumama.

Smatra da rezultati jučerašnje ankete najbolje govore je li za građane to tema ili ne, jer ih samo šest posto doživljava relevantnom. Ostali se, kao i Vlada, bave ekonomskim, financijskim i socijalnim aspektima života, dodao je. 

"Ne očekujem ništa", kratko je odgovorio na upit očekuje li nove poruke koje bi mogle biti neugodne za stranku. 

Istaknuo je i da prošle godine nije bilo ni jednog prosvjeda, a svi su dobili plaće kojima je osnovica rasla 35 posto, a mirovina rasla 30 posto. Također, u zadnjih šest godina minimalna plaća je porasla za 69 posto. 

Plenković je poručio i da će se sada baviti važnim temama ovoga desetljeća poput energetske krize i klimatskim promjenama te digitalnom transformacijom. Tu će ići sa osnivanjem Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju, a koje će on voditi. Također, bavit će se i temom demografske revitalizacije pri čemu je Središnji državni ured za demografiju i mlade u finalizaciji demografske revitalizacije zemlje.

Hrvoj Šipek će na saborskom Odboru svatko moći postaviti pitanje   

Zamoljen za komentar što će Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, temeljem potpisa oporbenih zastupnika, u utorak na saborskom Odboru za pravosuđe braniti Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2021., Plenković je odgovorio da će svatko tko joj želi postaviti neko pitanje to moći učiniti sutra u 10 sati. Također, i plenarna rasprava o tome će biti na dnevnom redu u četvrtak poslijepodne.  

Izvijestio je da su na Predsjedništvu HDZ-a razgovarali o aktivnostima koje će ekonomski tim Vlade poduzimati u slijedećim tjednima kako bi razmotrili daljnje potpore građanima i gospodarstvu u kontekstu energetske i prehrambene krize te inflatornih pritisaka. Najavio je i da će tu skupinu voditi ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i u njoj će sudjelovati svi ministri iz gospodarskih resora.

Uz to, najavio je da će u srijedu biti novi Zakon o obnovi kojim će se integrirati Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Fond za obnovu Grada Zagreba te će se pojednostaviti procedure, smanjiti potrebni koraci, kao i smanjiti zahtjevi za dokumentaciju po pojedinim temama. Zakon će se u Hrvatskom saboru naći u jednom čitanju idućeg tjedna.

Plenković je kazao i da su na Predsjedništvu pozdravili činjenicu da će se osmero hrvatskih državljana vratiti u Hrvatsku iz Zambije čiji je sud odbacio optužnicu protiv njih. Kada je riječ o četvero djece, rekao je da naši službenici nisu mogli doći u kontakt s njima jer su na tajnoj lokaciji i pod zaštitom zambijskih vlasti. No, poručio je, nastavit će sve aktivnosti i kontakte koji su vezani uz njihovu budućnost.


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini