ZAGREB

HND i SNH: SLAPP tužbe oblik su zlostavljanja novinara sa strašnim posljedicama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Problem SLAPP tužbi iznimno je važna tema jer one predstavljaju najnoviji oblik zlostavljanja i napada na novinare i novinarke, rekao je u ponedjeljak predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko

Govoreći na panelu “Koja su pravna uporišta i izazovi u reguliranju SLAPP - strateških tužbi protiv javne participacije", Zovko je istaknuo da HND godinama prikuplja podatke o ukupnom broju tužbi protiv medija i novinara za povredu ugleda i časti.

Po posljednjim rezultatima te ankete iz ožujka prošle godine, u Hrvatskoj je bila aktivna najmanje 951 tužba za povredu ugleda i časti protiv medija i novinara od kojih su tužitelji potraživali gotovo 77 i pol milijuna kuna.

''Ovo je jedna prevažna tema za nas i tiče se svih naših članova i članica jer SLAPP tužbe su jedan novi oblik zlostavljanja i napada na novinarke i novinare'', kazao je Zovko.

Predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever naglasila je kako je u borbi protiv SLAPP tužbi potrebno zajedničko djelovanje novinarskih strukovnih organizacija, pravnih stručnjaka, ali i sudaca.

''Ovo je zajednička borba. Nažalost, posljedice SLAPP tužbi na svakoga pojedinačnog novinara su strašne. Većina naših kolega kaže da je svaki napad, online harassment (zlostavljanje) ništa u usporedbi sa strahom od ciljanih SLAPP tužbi'', kazala je Sever.

Odvjetnice specijalizirana za medijsko pravo i slobodu izražavanja te članice stručne skupine Europske komisije za SLAPP tužbe Vanja Jurić i Vesna Alaburić naglasile su iznimnu važnost edukacije, ne samo odvjetnika i novinara, već i sudaca u borbi protiv SLAPP tužbi.

Ocijenile su i kako je preduvjet uspješnost primjene europskih praksi iznimno dobro poznavanje sudske prakse kako bi se uopće mogla i odrediti neosnovanost SLAPP tužbi, ali su i pozvale na oprez u njihovu definiranju.

Alaburić je istaknula da cilj SLAPP tužitelja najčešće nije u dobivanju spora nego u obeshrabrivanju novinara ili aktivnosti organizacija civilnog društva koji pokreću neke osjetljive teme.

U raspravi su sudjelovali i sudac Ustavnog suda Goran Selanec i profesorica Dunja Duić te brojni novinari među kojima su svoja viđenja SLAPP tužbi ponudili, između ostalih, Drago Hedl i Ivan Pandžić.

Panel je dio projekta "Informirani građani prate sprječavanje budućih kršenja ljudskih prava i rad Ureda zastupnika Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava" podržan kroz Fond za aktivno građanstvo novcem Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum