ZAGREB

HLS i UPUZ osudili napad na psihijatricu u Virovitici

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski liječnički sindikat (HLS) i Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ) osudili su u ponedjeljak brutalni napad pacijentice na psihijatricu u Virovitici te apelirali na Vladu, Ministarstvo zdravstva i MUP na uvođenje i primjenu mjera sigurnosti.

HLS u priopćenju upozorava na visok stupanj nesigurnosti u kojem žive i rade liječnici, ističući da medicinsko osoblje, kao i ostali zaposlenici, imaju pravo na sigurno, stabilno i uredno radno okruženje.

Apeliraju na Vladu, nadležno ministarstvo i MUP da uvedu i primjene mjere sigurnosti koje je HLS u nekoliko navrata predlagao- uvođenje 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama i nadzor kamerama u zdravstvenim ustanovama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji (čekaonice, prijamni šalteri).

Traže i strogu kontrolu ulazaka u zdravstvene ustanove, najstrože kažnjavanje napadača na zdravstvene radnike na njihovim radnim mjestima i unošenje u Zakon o zaštiti prava pacijenata odredbe o obvezi pridržavanja kućnog reda u zdravstvenim ustanovama, te definiranje sankcija u slučaju nepridržavanja.

Time bi se mogli spriječiti budući neželjeni događaji, omogućila sigurnost medicinskih stručnjaka i dostojanstveni uvjeti za rad liječnicima kakvi postoje u razvijenim zemljama Europe, poručuje HLK.

UPUZ upozorava na zabrinjavajući porast učestalosti i intenziteta verbalnog i fizičkog nasilja u zdravstvenim ustanovama, koji dovode do nesigurnosti i straha kod liječnika i zdravstvenog osoblja na njihovim radnim mjestima

"Nažalost, ovakvi i slični incidenti sve više svrstavaju zdravstvena zanimanja, ionako sama po sebi zahtjevna i odgovorna, među još teža i sve rizičnija", stoji u priopćenju UPUZ-a.

Stoga su uz osudu nasilnog ponašanja u zdravstvenim ustanovama i ordinacijama pozvali na očuvanje sigurnog, ugodnog i mirnog okruženja, u interesu pacijenata, liječnika i svih zaposlenih u zdravstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of