ZAGREB

Klubovi Mosta i Bandić Milana 365 podržali radnike Čistoće

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Oporbeni zastupnici zagrebačke Gradske skupštine iz klubova Mosta i Bandić Milana 365 u srijedu su na konferenciji za novinare podržali radnike Čistoće, koji treći dan štrajkaju i ne odvoze otpad tražeći povećanje koeficijenata za najniže plaćene radnike i vozače. 

"Vjerujem da je svima u gradu itekako stalo da Zagreb bude čist, ali isto tako vjerujem da radnici Čistoće trebaju imati plaće dostojne za život u 21. stoljeću", poručio je nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža.

Rekao je da zahtjeve koje su iznijeli radnici u prosvjedu smatraju "realnim okvirom za postizanje dogovora" te im izražavaju bezrezervnu podršku.

Za Golužu su radnici Čistoće već pobjednici jer su uspjeli ono što rijetko tko u hrvatskom društvu može napraviti, iskazali su zajedništvo i solidarnost s kolegama koji su, po svemu sudeći, ishitreno dobili izvanredne otkaze. Time su pokazali da su spremni podmetnuti svoja leđa za sudbinu drugog. 

"Radnici Čistoće bitan su faktor u Zagrebu, puno važniji no što misle oni koji su ih podcjenjivali u socijalnom dijalogu", rekao je Goluža te izrazio uvjerenje da će se sindikati u zakonskom okviru uspjeti izboriti za ono što zahtijevaju radnici Čistoće. 

S većinom klubova oporbe postignut je načelni dogovor o održavanju tematske sjednice Gradske skupštine o problemu gospodarenja otpadom, dodao je.

Goluža je ustvrdio kako se javlja novi problem u Zagrebu, a to je "sumanuta ideja da se tik do šume parka Maksimir gradi spalionica zaraznog medicinskog otpada". No, srećom organizirana je građanska inicijativa koja priprema neoborive argumente protiv izgradnje spalionice. 

"U hrvatskom društvu potrebno je samoorganiziranje da bi se zaštitili od sumanutih ideja pojedinaca koji obnašaju vlast - samoorganizirali su se radnici u Čistoći, kao i Zagrepčani u gradskoj četvrti Maksimir", kaže Goluža.

Predovan: Ne treba iznenaditi ako se bunt organizira i drugdje u Gradu ili Holdingu

Zastupnik Stranke Bandić Milan 365 Nenad Predovan rekao je da Tomašević optužuje sindikate za događaje u Čistoći, a nije sposoban sagledati vlastitu odgovornost i sve što je mogao i trebao napraviti.

"Ne bi nas trebalo iznenaditi da se takav legalan bunt protiv nesposobnog upravljanja Zagrebom i Holdingom organizira i drugdje u Gradu ili Holdingu", kaže Predovan. 

Tomašević danas govori da će povećanje osnovice na 1,8 odnosno na 2,4 posto srušiti sustav, da će Zagrebački holding otići u stečaj. Pa gdje ta ušteda od preko 700 radnika koji su otišli iz Holdinga, pita Predovan.

"Kaže da su financije konsolidirane, jer da je Bandić ostavio svašta. Ako su konsolidirane, zašto ne nađe način da ispuni zahtjev sindikata u Čistoći o povećanju osnovice", dodao je.   

Predsjednica Kluba BM 365 Gordana Rusak kritizirala je Tomaševića jer nije prekinuo službeni put, već se tek treći dan štrajka radnika Čistoće "konačno ukazao u Zagrebu".

Ocijenila je da je štrajk pokazao svu nemoć, neorganiziranost i nesposobnost gradske vlasti. Da je sustav uređen ne bi se dogodilo da radnici "rukama skupljaju enormne količine smeća oko kontejnera i dobiju otkaz jer vjerojatno nisu pravilno sortirali taj otpad".

Ustvrdila je da su "gospoda iz Uprave pokušala žrtvovati trojicu radnika kako bi prikrili nesposobnost i zadržali svoje fotelje".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini