enormna stopa bolovanja

Visoka temperatura, bolovi u mišićima koji traju... liječnici bilježe veliki skok broja oboljelih od ove zarazne bolesti

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto: FaH)

Ilustracija (Foto: FaH)


Kihanje, kašljanje, šmrcanje. Ovih dana kao da se svi mogu požaliti na nešto od navedenog, piše Dnevnik.hr.

"Kod mene su sad svi bili. I žena i sin, svi smo kihali", kaže Miljenko iz Zagreba. Njegov sugrađanin Vlado poručuje kako je zdrav. "Neće gripa na mene", smije se.

Liječnici pozivaju na cijepljenje. Kažu kako cjepivo pokriva sojeve gripe koji trenutačno cirkuliraju. Uz gripu, hara i COVID-19, streptokok, ali i RSV. Liječnici obiteljske medicine kazali su kako bilježe i visoke stope bolovanja.

"Gripe ima. Zasad prijavljenih službeno nešto više od 700, ali 500 u zadnjem tjednu i očekujemo porast jer raste udio pozitivnih među testiranima s tim tipičnim simptomima respiratornih virusa", upozorava voditeljica referentnog Centra za virološku dijagnostiku dr. sc. Irena Tabain.

Visoka temperatura, bolovi u mišićima koji traju, na to se pacijenti dosta žale. Liječnici kažu da to se mora odležati. Cirkulirajuće sojeve gripe pokriva cjepivo. Pa liječnici pozivaju na cijepljenje. Cjepiva ima.

"Dosad je potrošeno 260 tisuća doza, a ima ih više od 600.000. Dapače, neka se ljudi jave u zavode i cijepe. Još se uvijek ima smisla cijepiti", poručila je Tabian.

"Ovaj tjedan možda je i najviši peak, ja bih rekla po ambulanti", kazala je liječnica obiteljske medicine dr. Mirela Marković. Upitana je li sada gore pokupiti gripu nego COVID-19, odgovara: "U principu da, jedino što je dobro što su to mlađi ljudi, pa bolje podnose. Jedino što su simptomi gripe ove godine dosta izraženi."

Jer mnogi su, što se kaže, izvan pogona. Bilo zbog gripe ili nečeg trećeg.

"Ima bolovanja jako puno. Stopa je već puno previše, sad samo čekamo HZZO kad će krenuti u kontrole", poručila je Matković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of