OSIJEK

Osijek: Nagradu Centra za mir, nenasilje i ljudska prava dobio i nadbiskup Uzinić

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nagrade za promicanje mirotvorstva "Krunoslav Sukić“ osječkoga Centra za mir, nenasilje i ljudska prava uručene su u četvrtak u osječkome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), a među nagrađenima je i riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Dodijeljeno je devet nagrada, a za izniman doprinos stvaranju ozračja društvenog dijaloga i razumijevanja u Hrvatskoj i regiji nagradu je među ostalima dobio i riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Nagrade su uručene Mireli Čavajdi i Vanji Jurić, koje su svojim hrabrim mirnim otporom nemilosrdnom institucionaliziranom uskraćivanju zdravstvene pomoći ženama pokazale snagu nenasilnog djelovanja i potaknule društvenu solidarnost.

Priznanje za knjigu godine dobio je Ivo Goldstein za dokumentarno djelo „Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjeg vijeka do danas", kojim, smatraju organizatori, autor pridonosi borbi za povijesnu istinu, držeći je važnim dijelom strategije za očuvanje mira u svijetu i postignutog stupnja svijesti o ljudskim pravima.

Izvršna direktorica Centra za mir Natalija Havelka rekla je kako je to 14. dodjela nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava, koja je utemeljena 2009. godine, a nazvana je po jednom od osnivača tog centra Krunoslavu Sukiću.

Dodala je kako je za nagradu stiglo 35 nominacija, pojedinaca i organizacija aktivnih u izgradnji boljega i pravednijeg društva, od kojih je devet nagrađeno.

"Centru za mir ova je nagrada od velikog značaja, podsjeća nas zbog čega smo osnovani i zašto radimo na izgradnji mira te služi kao putokaz, a ova godina je posebna jer obilježavamo 30. godina djelovanja", istaknula je Havelka.

Zahvalivši na nagradi u ime nadbiskupa Uzinića, generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović rekao je kako smatra da je nadbiskup Uzinić nagrađen zbog djelovanja pod svojim biskupskim geslom "Od ljudi, za ljude".

"Upravo u toj formi, biti čovjek za čovjeka, možemo činiti ono božansko, biti milosrdni, kao što Gospodin od nas od traži, a mislim da je nadbiskup Uzinić to dokazao svojim djelovanjem", rekao je Tomljanović.

Zahvalivši Ocjenjivačkom odboru Centra za mir što je prepoznao značenje i vrijednost njegove knjige, Ivo Goldstein rekao je kako je bitno i to što nagradu dodjeljuje ustanova koja se već desetljećima bavi onim što je posredna poruka njegove knjige - tolerancija, mir, suživot i smirivanje odnosa, a ne podizanje tenzija.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater