VEĆ SU IMALI DRAME S AVIONIMA

Poznato je tko su piloti koji su se katapultirali iz MIG-a. Jedan od njih je iz Pule

| Autor: Glas Istre
Pukovnik Zvonimir Milatović i bojnik Ivan Lukan (Cropix)

Pukovnik Zvonimir Milatović i bojnik Ivan Lukan (Cropix)


Pukovnik Zvonimir Milatović i bojnik Ivan Lukan piloti su koji su se u utorak oko 14 sati uspješno katapultirali iz MiG-a 21 netom prije pada u nenaseljenom šumskom području u blizini Voćina, u Virovitičko-podravskoj županiji. Jedan je pilot sam izašao iz šume nakon pada aviona i došao do sela, a drugog je locirao vojni helikopter te su ga HGSS-ovci uz pomoć mještana izvukli iz šume. Obojica su stabilno te su prevezeni u bolnicu u Zagrebu. Riječ je o vrlo iskusnim pilotima.

Zvonimir Milatović živi u Puli i već je poznat po hrabrim podvizima.

Pukovnik Zvonimir Milatović dobio je medalju "Iznimni pothvat" 2008. godine nakon što mu se na probi uoči svečanosti povodom Dana Oružanih snaga RH pokvario motor i otpao dio lijevog krila, tzv. zakrilice, na zrakoplovu MiG-21. Njemu je odlikovanje dodijelio tadašnji predsjednik Stipe Mesić, a u obrazloženju je pisalo da je medalju zaslužio za iskazanu vještinu upravljanja zrakoplovom u iznimno teškim okolnostima čime je izbjegnut pad letjelice te su zaštićeni životi, ljudi i imovina.

'Letio sam nisko 950 kilometara na sat iznad stadiona. MiG se počeo tresti. Motor je čudno zvučao. Strašno je brujao. Odlomio se i otpao komad lijevoga krila, zakrilce. To je utjecalo i na hidrosustav bitan za kretanje zrakoplova. Dio je još nekoliko puta udario u tu stranu MiG-a i oštetio je. Morao sam sletjeti', opisao je tada Milatović situaciju u kojoj se našao, a zbog svoje hrabrosti dobio je i nagradu Ponos Hrvatske 2009. godine, piše Večernji list.

Pilot Milatović dramu je imao i u studenom 2013. godine kada se u motor njegovog MiG-a zaletjela ptica. Motor se odmah ugasio, a pilot je imao par sekunde da se snađe i spasi si život te spriječi još veću nesreću. Milatović je uspio prizemljiti MiG, jurio je po pisti u Velikoj Gorici te je avion zaustavio na kraju na livadi.

Zvonimir Milaković (Cropix)

Zvonimir Milatović u sredini s kolegama (Cropix)

Ivan Lukan, pilot Eskadrile borbenih aviona odlukom tadašnje predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović 25. travnja 2017. godine odlikovan je medaljom 'Iznimni pothvat'. On je 15. ožujka letio MiG-om 21 iznad Brodsko-posavske županije kada mu se u jednom trenutku iznenada ugasio motor. No, zahvaljujući prisebnosti, Lukan je uspio ponovno upaliti motor i sletjeti u 91. zračnu bazu na Plesu. Bojnik Lukan rodom je iz Zagreba. Školovanje je počeo 1998., a diplomirao je 2003. kao pripadnik 7. naraštaja vojnih pilota.

Ivan Lukan. (Foto CROPIX)Ivan Lukan. (Foto CROPIX)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater