ZAGREB

Plenković: Prihvaćanjem oporbenih amandmana pokazujemo otvorenost za sugestije 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako u utorak očekuje izglasavanje državnog proračuna za 2023. u Hrvatskom saboru te poručio kako prihvaćanjem i oporbenih amandmana Vlada pokazuje otvorenost za sugestije oporbe.

Plenković je u izjavi za medije nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a, na kojoj su se osvrnuli na događaje od prošloga tjedna, podsjetio kako je u Saboru prošli tjedan predstavljen nacrt proračuna za 2023., dok se danas raspravlja o amandmanima.

"Kao Vlada prihvatili smo 10 amandmana koji dolaze od članova HDZ-a, parlamentarne većine, ali i oporbe. Sve skupa oni su vrijedni oko 9,5 milijuna eura, dakle to su ozbiljni amandmani u smislu težine prijedloga i tako pokazujemo otvorenost za sugestije nekih od oporbenih zastupnika i stranaka, što smatramo dobrim i očekujemo da se sutra tijekom dana izglasa proračun", najavio je Plenković.

Time se šalje poruka političke stabilnosti i predvidljivosti kada je riječ o funkcioniraju javnih financija, dodao je. 

Premijer se u izjavi osvrnuo i na današnju sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća. 

Upitan zašto će se definirati da se radna nedjelja plati 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu, ali ne i blagdan, odgovorio je kako "idu u paketu" kada je riječ o Zakonu o trgovini, koji ima za cilj regulirati rad nedjeljom, i Zakon o radu, koji će propisati da se rad nedjeljom plaća 50 posto više.

"Što se tiče blagdana, to će biti predmet za razgovore koji će se voditi sa sindikatima. Ne želimo sve regulirati zakonom, nego želimo nešto ostaviti i da se pregovara", poručio je Plenković.

Na pitanje je li ušlo u zakon da radnici koji odbiju raditi nedjeljom ne mogu dobiti otkaz nije htio odgovoriti, već je najavio kako će to objasniti ministar rada Marin Piletić u četvrtak na sjednici Vlade.

Pitanje o 11 milijuna kuna za vještačenje u Agrokoru je za DORH

Upitan hoće li propasti 11 milijuna kuna koje je DORH dao poljskoj tvrtki za vještačenje u Agrokoru, odgovorio je kako je to pitanje za DORH.

Od ostalih tema, Plenković je, između ostalog, izrazio kako su zadovoljni zadnjim izvješćem Nacionalnog vijeća za uvođenje eura gdje je iskazana spremnost niza aktera koji su mjesecima radili na pripremi kako bi zamjena kune za euro počela dobro funkcionirati od 1. siječnja. 

Osvrnuo se i na  vijesti Državnog zavoda za statistiku o rastu BDP-a u trećem kvartalu za 5,2 posto, koji im uz rast i u prva dva kvartala daje pravo za procijeniti da ćemo na godišnjoj razini u 2022. rast ostvariti oko šest posto, sukladno predviđanjima.

"Kada to stavimo u kontekst izvrsnih rezultata turističke sezone, potrošnje, izvoza, agilnosti hrvatskih poduzetnika, doprinosa radnika i povežemo s investicijskim kreditnim rejtingom, onda možemo reći da hrvatska ekonomija u širom kontekstu nošenja s energetskom, prehrambenom i inflatornom krizom, uz izlazak iz covid krize, pokazuje značajnu otpornost", naveo je Plenković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater