SPLIT

Za vodno-komunalnu infrastrukturu Solina i Splita gotovo 1,8 milijarda kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ugovori o dodijeli nepovratnog novca i o sufinanciranju projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin", vrijednog 1,79 milijarda kuna, od čega je 975 milijuna nepovratno iz Europske unije, potpisani su u ponedjeljak u Splitu.

Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor splitskog Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta.
"Završetkom tog projekta do kraja 2023. godine osigurat će se spajanje na sustav javne odvodnje, tj. kanalizacije za 25.000 stanovnika i 4000 novih priključaka na sustav vodoopskrbe", istaknuo je ministar.

To je peti ugovor o poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture na području Splitsko-dalmatinske županije.

Prije su takvi ugovori potpisani za aglomeraciju Jelsa - Stari grad - Sućuraj na Hvaru, za aglomeraciju Trogir - Kaštela te za aglomeracije Sinja i Trilja, a za 20-ak dana, kako je najavljeno, potpisat će se takav ugovor i za aglomeraciju Imotske krajine čim će se potpiše ugovor za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture u toj županiji.
"Ukupna vrijednost svih tih ugovora za područje Splitsko-dalmatinske županije je gotovo pet milijarda kuna, a to znači kako će se ova županija i grad Split u sljedećih nekoliko godina pretvoriti u najveće gradilište u Hrvatskoj", rekao je Ćorić.
Istaknuo je kako je na razini Hrvatske 22 milijarde kuna namijenjeno za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture.
"Realizacija tih projekta je izazov za građevinski sektor, čijim angažmanom će se dati doprinos i rastu hrvatskoga gospodarstva", dodao je Ćorić.
Po njegovim riječima, poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture i u ruralnim područjima Hrvatske pozitivno će se odraziti i na demografiju.
"Takvim projektima stvaraju se pretpostavke za povratak u one krajeve u kojima je došlo od iseljavanja pučanstava te za opstanak pučanstva u tim područjima", rekao je ministar Ćorić.
Direktor Šuta je objasnio kako će se na temelju današnjeg ugovora na području Splita i Solina i u pripadajućim općinama Podstrani Klisu i Dugopolju izgraditi 124 kilometra kanalizacije i 63 kilometra vodoopskrbnog cjevovoda. Kako je rekao, također se dograditi četiri kilometra podmorskog ispusta (pročišćivač) u Stobreču, čime će se ispuniti obveza prema Europskoj uniji, koja traži čišće more i okoliš.
"To je bitno kako Europska unija ne bi penalizirala Hrvatsku u slučaju neispunjavanja uvjeta", rekao je.
Dodao je kako će se na temelju današnjeg ugovora riješiti problem 'crnih točaka' u Splitu koje nastaju za većih kiša tako što će se izgraditi sedam bazena i pet kišnih preljeva.
"U Splitu - na području Visoke nadogradit ćemo vodospremnik tako da će grad u slučaju bilo kakvih poteškoća u vezi s vodom imati dodatni prihvat vode nekoliko sati na dan", rekao je Šuta.
Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako će se na temelju danas potpisanog ugovora riješiti problem s kanalizacijom i vodoopskrbom u istočnom dijelu Splita.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je istaknuo kako će poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture povoljno utjecati na razvoj turizma u Dalmatinskoj zagori, na području Sinja, Trilja i Imotske krajine. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini