SUNOVRAT ULJANIKA NEKIMA JE PRILIKA ZA DOBRU ZARADU

UZBUDLJIVA TRGOVINA NA ZAGREBAČKOJ BURZI Cijena dionice Uljanika d.d. jučer RASLA - "najluđi" špekulanti još vjeruju u preokret

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
FOTO Ognjen Alujević

Očito je da poruke s Markovog trga i "kineska karta" još uvijek imaju određenu snagu u vjerovanju da će stečaj u petak biti izbjegnut. Međutim, polako ulazimo u fazu u kojoj u igri ostaju samo oni koji su spremni do kraja riskirati i zaigrati na sve ili ništa

 

Više od 800 tisuća kuna vrijedne su transakcije kojima se na Zagrebačkoj burzi, samo u zadnja dva tjedna, trgovalo vrijednosnicama Uljanika, a u tom je razdoblju iz ruke u ruku raznih burzovnih špekulanata prešlo više od 855 tisuća dionica krovne tvrtke kompanije Uljanika d.d. Naime, osim što se mjesecima igrala živcima preostalih uljanikovaca, "hoću-neću" sapunica oko restrukturiranja i interesa za investiranje raznih strateških partnera već je neko vrijeme izuzetno privlačna i zanimljiva za igru trgovaca dionicama.

Prilikom privatizacije u srpnju 2012. godine bivši i tadašnji radnici Uljanika kupili su od države 873.016 dionica, što je predstavljalo 39,04 posto, a kupovali su ih po početnoj cijeni od 51,23 kune po dionici. Jučer je ta cijena bila tek 57 lipa, a ukoliko u petak bude proglašen stečaj Uljanika d.d. više neće vrijediti ni toliko, odnosno neće vrijediti ništa.

Kikiriki

Špekulanti su zadnjih nekoliko mjeseci praktički "za kikiriki", tek za nešto više od 20 lipa po dionici, imali prilike kupiti ogromne pakete dionica kojih su se rješavali prvo mirovinski fondovi, a nakon njih i Croatia osiguranje, Adris Grupa i drugi veliki igrači. Uslijedilo je klasično kockanje u kojem se neki zadovoljavaju s manjim zaradama do kojih su došli zahvaljujući minimalnim korekcijama cijena dionica zadnjih dana, dok drugi ulažu nadajući se preokretu i investitoru zahvaljujući kojem bi njihovo minimalno ulaganje moglo postati koka koja nese zlatna jaja.

Od minimalnih 25 lipa, za koliko se Uljanikova dionica prodavala početkom travnja, cijena je pred dolazak Kineza skočila do 1,4 kune, međutim izostankom pretjerano optimističnih poruka potom je ponovo počela padati, pa se prethodnih dana mogla kupiti i za 50-tak lipa. Međutim, tržište ne posustaje, pa je tako, sa skokom cijene dionice od gotovo 30 posto, Uljanik, koliko god to bizarno zvučalo, proteklog petka na Zagrebačkoj burzi bio proglašen "dobitnikom dana". Doduše, radilo se o skoku s 58 na 75 lipa po dionici, međutim i ta minimalna korekcija u igri velikih brojki osigurala je vještim trgovcima pristojnu zaradu.

Papir ili novac?

Ponedjeljak u kojem je proglašen stečaj Brodogradilišta dionica je završila na prosječnih 51 lipu, no umjesto daljnjeg pada prema nuli, koji bi se s obzirom na odvijanje stvari mogao očekivati, jučer se trgovalo s 30-tak tisuća vrijednosnica uz prosječnu cijenu koja je bila za 20 posto, odnosno 7 lipa, viša od ponedjeljka. Očito je da poruke s Markovog trga i "kineska karta" još uvijek imaju određenu snagu u vjerovanju da će stečaj u petak biti izbjegnut. Međutim, polako ulazimo u fazu u kojoj u igri ostaju samo oni koji su spremni do kraja riskirati i zaigrati na "sve ili ništa".

Njima bi na relativno malo uloženog novca eventualni preokret u zadnjem trenu i desant nekog investitora sigurno donio ogromnu zaradu, kao što bi im i odluka o proglašenju stečaja, koja će u petak vjerojatno stići iz Pazina, u rukama ostavila gomilu bezvrijednog papira.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini