SPLIT

U splitskome KBC-u povećava se smještajni kapacitet za covid-19

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


?Kako bi mogli primiti sve oboljele od covida-19 kojima je potrebno bolničko liječenje, u splitskome KBC-u počelo je preseljavanje pojedinih odjela pa će u toj bolnici biti više od 170 postelja za te bolesnike, potvrdio je u četvrtak ravnatelj Julije Meštrović.

Ravnatelj Julije Meštrović je rekao da je KBC u procesu reorganizacije kako bi se mogli primiti svi bolesnici zaraženi koronavirusom, da se o njima mogu skrbiti na najbolji mogući način, a da istodobno osiguraju skrb i svim ostalim bolesnicima o kojima se moraju redovito brinuti.

Ocijenio je da su poduzeli najbolje moguće, da rade planski i postupno po etapama.

Objasnio je da su neke odjele u bolnici premjestili s jednog mjesta na drugo i tako omogućili premještanje Klinike za plućne bolesti s Firula na Križine, a prostor na Firulama poslužit će za hospitalizaciju oboljelih od covida-19.

Osim Infektološke klinike, zasad na raspolaganju imaju još tri klinike za smještaj pozitivnih na koronavirus, i to Kliniku za zarazne bolesti, za fizikalnu terapiju te za plućne bolesti. 

"U ovom trenutku imamo ukupno 81 bolesnika od kojih je pet na respiratoru. Sada ćemo imati više od 170 kreveta za bolesnike s koronom, pripremit ćemo se i za sezonu gripe, a u isto vrijeme ćemo kvalitetno skrbiti i o ostalim našim bolesnicima. Uz to, imamo i 40 respiratora", poručio je Meštrović.

Rekao je i da sve to ne bi bilo moguće da u toj bolnici već nisu napravljeni neki zahvati, poput uređenja Klinike za traumatologiju i ortopediju, pa imaju više mjesta, što im je omogućilo premještanje odjela.

Najavio je da će se ovih dana na parkiralištu kod ulaza u Hitni prijam na Križinama postaviti šatori za opservaciju pacijenata.

Ta je bolnica danas dobila uređaj koji nije imala, a riječ je o digitalnome pokretnom RTG uređaju koji bi liječnicima trebao pomoći da ubrzaju radni proces. Pročelnik Radiologije Krešimir Dolić je izjavio kako će im taj uređaj unaprijediti kvalitetu rada, a s obzirom na to da se radi o digitalnom uređaju, imat će i financijske uštede.

"Aparat je od danas u upotrebi. Koristimo ga za snimanje ležećih pacijenata, što u mnogome ubrzava organizaciju našeg posla. Vrijedan je 680 tisuća kuna plus PDV. Zahvaljujemo našim donatorima, posebno Draganu Primorcu kao inicijatoru te akcije, društvu Jadranka i humanitarnoj udruzi CRO UNUM. Na najbolji mogući način su nas razveselili u ovim teškim vremenima", rekao je Dolić.

Podsjetivši kako je splitska bolnica centar izvrsnosti i pokriva područje s više od milijun ljudi, Dragan Primorac je ocijenio da je ona ponos hrvatske države. Istaknuo je kako je donirani uređaj veliki pomak u brzoj dijagnostici stanja, a jedno od njih koje je najaktualnije je covid-19, u ranoj dijagnostici upale pluća i svih drugih kliničkih stanja.

"Uz ovu donaciju, bolnici smo darovali i deset tisuća troslojnih maski i tisuću N95 maski. Čini me neizmjerno danas biti sretnim u mom gradu. Ovo je jedan od početaka naše suradnje koja će u budućnosti realizirati niz projekata", najavio je Primorac.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum