SPLIT/KAŠTELA

U Kaštelima počela gradnja reciklažnog dvorišta za građevni otpad

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Kaštel Sućurcu u četvrtak je počela gradnja reciklažnog dvorišta za građevni otpad, koju  su pokrenuli CEMEX Hrvatska i Grad Kaštela, i to će biti prvo mjesto za odlaganje građevnog otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a završetak gradnje planiran je na proljeće 2021. 

Kako je izvijestio Grad Kaštela na službenoj stranici, novo reciklažno dvorište ima kapacitet 100 tona po danu, što je na godišnjoj razini 30.000 tona.

Dvorište je smješteno na zapadnom dijelu bivšega eksploatacijskog polja mineralnih sirovima Sv. Juraj - Sv. Kajo. Obuhvatit će površinu od 6300 metara četvornih, a u izgradnju i opremanje CEMEX će u prvoj fazi uložiti oko tri  milijuna kuna. Dodatnih 1,5 milijuna kuna uložit će se naknadno u povećanje kapaciteta i daljnje unaprjeđenje učinkovitosti ako to to bude zahtijevalo tržište, to jest potrebe građana, priopćeno je iz Grada Kaštela.

"Za CEMEX je ovaj projekt značajan jer pomažemo riješiti dugogodišnji problem lokalne zajednice. Otvaranjem ove nove mogućnosti za građane zadovoljit će se sve potrebe za uspostavom sustava za gospodarenje građevnim otpadom prema zahtjevima kružnog gospodarstva", rekao je direktor CEMEX Hrvatska Velimir Vilović.

Po njegovim riječima, projekt je u partnerstvu s Gradom Kaštelima osmišljen u skladu s konceptom održivog razvoja koji je integralni dio CEMEX-ova pristupa poslovanju i u svijetu i u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović najavio je da bi Grad i CEMEX mogli osnovati zajedničku tvrtku za upravljanje reciklažnim dvorištem.

"Još smo u fazi dogovora o zajedničkom osnivanju društva koje će njime upravljati, a radi se o tehničkim pitanjima za koja vjerujemo da ćemo ih dogovoriti u skorom roku", rekao je Ivanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater