ZAGREB

MORH: Vježbom ŠTIT 21 na Rtu Kamenjak počeo Hrvatski bedem 1991.-2021.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na vojnom poligonu "119. brigade Hrvatske vojske" na Rtu Kamenjak u Premanturi kraj Pule od 12. do 16. travnja održana je vojna vježba “ŠTIT 21”, prva u nizu u okviru "Hrvatskog bedema 1991.-2021." koji se provodi povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske.

"Hrvatski bedem 1991.-2021." skupni je naziv za aktivnosti i vježbe čija provedba je planirana povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske, od travnja do lipnja, a kojima će se prikazati sposobnosti Hrvatske vojske te zajedničke sposobnosti sa saveznicima i partnerima, izvijestilo je u petak Ministarstvo obrane.

Vojna vježba bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru “ŠTIT 21” vježba je s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci, koja se održava dvadeset i šestu godinu u kontinuitetu. Riječ je o intergranskoj vježbi u kojoj sudjeluju kopnene i pomorske snage Hrvatske vojske.

Provodi se u cilju provjere uvježbanosti i osposobljenosti pripadnika i postrojbi protuzračne obrane (PZO) u uočavanju, praćenju i gađanju ciljeva u zračnom prostoru, te prijenosu informacija i izvješćivanja o situaciji u području djelovanja.

Na vježbi je sudjelovalo 255 pripadnika Hrvatske vojske. Gađanja se provede s lako prijenosnim raketnim sustavima "Strijela 2-M" i lako topničkim oružjem BOV-3 20/3 mm PZO na radio vođenu maketu zrakoplova.

Gađanju ciljeva u zračnom prostoru i nastavku raketnih i topničkih gađanja na radio vođenu maketu zrakoplova nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj, izaslanik ministra obrane i državni tajnik Zdravko Jakop, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Boris Šerić i načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske Tihomir Kundid.

Dan ranije održana je svečanost otkrivanja kamene skulpture koja je postavljena na vojnom poligonu 119. brigade Hrvatske vojske na Kamenjaku, u organizaciji Općine Medulin, kažu u MORH-u.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum