TROGIR

'Boranka' - pošumljavano opožareno područje iznad Trogira

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije "Boranka", više od 150 volontera okupilo se u subotu na Vučjem brdu iznad Trogira, koje je 2019. godine poharao požar, kako bi posadili nove sadnice i vratili dio zelenila na požarište.

Ovo je prvi puta da je u sklopu  "Boranke" pošumljavano neko požarište na području Trogira, priopćili iz Saveza izviđača Hrvatske i Hrvatske gorske  službe spašavanja  (HGSS).

U pošumljavanju su sudjelovali izviđači iz Odreda izviđača Trogir, učenici i nastavnici trogirske Srednje škole Ivana Lucića, rukometne veteranke iz Trogira, pripadnici DVD Trogir i JVP Trogir, volonteri trogirskog Crvenog Križa, volonteri udruge Eko Žedno, članovi trogirske zajednice sportova, članovi Lovačke udruge te drugi volonteri.

Volonterima se u sadnji stabala pridružio i gradonačelnik Trogira Ante Bilić sa suradnicima. te zaposlenici tvrtki Henkel i DM koji su ove godine glavni pokrovitelji kampanje Boranka.

Današnja akcija pošumljavanja na trogirskom području ukupno je 31. takva akcija  Boranke, koja  se održava petu godinu u  nizu.

"Boranka" je u protekle 4 godine okupila 8.500 volontera iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske i Zadra izviđači, šumari Hrvatskih šuma i drugi volonteri do sada posadili više do 100.000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru.

Time je "Boranka" postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode, ističu iz Saveza izviđača Hrvatske.

Tak primjer počele su primjenjivati i druge europske države, a zbog svoje originalnosti i učinkovitosti, "Boranka" je već sada postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske. "Boranku" kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora, navodi se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of