ZAGREB

ZSE: U nedostatku poslovnih vijesti očekuje se skromno trgovanje 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U nedostatku važnijih korporativnih vijesti, investitori na Zagrebačkoj burzi u potrazi za smjernicama u utorak će pratiti kretanja na globanim burzama, pri čemu bi Crobexi i dalje mogli stagnirati uz skroman promet.

Svih pet analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine očekuje danas nastavak stagnacije Crobexa. 

Crobex indeks u ponedjeljak je ojačao 0,16 posto, na 1.881 bod, a Crobex10 za 0,13 posto, na 1.177 bodova. Među sektorskim indeksima, najviše je u plusu bio prehrambeni, za 0,24 posto, dok je najviše pao industrijski, za 1,17 posto.

Redovni promet dionicama bio je skromnih 3,7 milijuna kuna, što je za oko 2,2 milijuna kuna manje nego u petak. 

"Pozitivan sentiment s globalnih dioničkih tržišta prelio se početkom tjedna i na domaće dioničko tržište, pa je Crobex blago ojačao. No, ukupni promet zadržao se na 
skromnim razinama, što možemo pripisati izostanku značajnijih korporativnih i gospodarskih vijesti koje bi potaknule trgovanje. Naime, investitori ostaju suzdržani u trgovanju uslijed predstojeće sezone objava financijskih izvješća domaćih kompanija koja je pred nama", ističe Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

 Kako dodaje, većina domaćih kompanija rezultate za prvo ovogodišnje tromjesečje objavit će tijekom sljedećeg tjedna.

"Stoga u nastavku ovog tjedna očekujemo daljnje prelijevanje sentimenta s globalnih dioničkih tržišta i na domaće dioničko tržište te zadržavanje volumena trgovanja na trenutnim razinama", zaključuje Kranjec.

Na azijskim se burzama jutros se trgovalo oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta, ponajviše cijena dionica u tehnološkom sektoru. Na europskim burzama terminski indeksi ukazuju na stagnaciju najvažnijih indeksa.

Najlikvidnija je jučer na ZSE bila dionica HT-a, s prometom od 502,3 tisuće kuna. Cijena joj je snižena 0,26 posto, na 191 kunu.

Slijedi dionica Atlantske plovidbe s prometom od 497,6 tisuća kuna, a s rastom cijene za 5,79 posto, na 201 kunu, predvodila je po dobitku među likvidnijim izdanjima. 

Dionicom Podravke protrgovano je 465,9 tisuća kuna, uz rast njezine cijene za 0,73 posto, na 554 kune. Znatniji promet ostvaren je i dionicom Ericssona Nikole Tesle, 455 tisuća kuna, a pritom joj cijena stagnira na 1.600 kuna. 

Najveća gubitnica bila je dionica Đuro Đaković grupe, kojoj je cijena pala za 6,17 posto, na 3,80 kuna.

Na burzi se jučer trgovalo s ukupno 34 dionice, pri čemu je cijena njih 15 porasla, njih 9 pala, a 10 ostala nepromijenjena. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater