ZAGREB

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa nakon tri dana pada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje, kao i na svjetskim burzama, koje su pod pritiskom jer će uskoro porasti kamate u SAD-u, dok bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon tri dana znatnog pada.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks potonuo je jučer 2,54 posto, na 2.109 bodova, a Crobex10 za 2,64 posto, na 1.288 bodova.

Pritom su pali svi sektorski indeksi, a najviše Crobextransport, više od 3,5 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 18,4 milijuna kuna, što je približno 2,4 milijuna kuna više nego u petak.

Jučerašnjim oštrim padom Crobexi su pratili silaznu putanju europskih burzovnih indeksa.

„Snažan pad vodećih europskih dioničkih indeksa te američkih na otvaranju, potaknut zabrinutošću investitora uslijed rastućeg geopolitičkog rizika, na krilima nepomirljivih stajališta između EU-a i SAD-a s jedne strane te Rusije s druge strane u pogledu situacije u Ukrajini i gomilanja ruskih vojnih snaga na granici s tom zemljom, te očekivanjima o najavi skorašnjeg povećanja ključnih kamatnih stopa Feda, prelio se i na domaće dioničko tržište”, kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Najveći promet ostvaren je jučer dionicom Valamar Riviere, 3,1 milijun kuna, a cijena joj je pala za 1,74 posto, na 33,80 kuna.

S prometom od 2,3 milijuna kuna slijedila je dionica HT-a, kojoj je cijena pala za 0,54 posto, na 184 kune.

Povlaštenom dionicom Adris grupe ostvaren je, pak, promet od 1,32 milijuna kuna, a cijena joj je pala 3,49 posto, na 415 kuna.

Za 3,31 posto, na 351 kunu, pala je cijena Atlantske plovidbe, uz promet od 1,26 milijuna kuna, dok je dionica Ericssona Nikole Tesle pojeftinila 1,03 posto, na 1.930 kuna, uz promet od 1,25 milijuna kuna.

Milijunski promet ostvaren je s još dva izdanja. Pritom je cijena Podravke pala 4,6 posto, na 664 kune, dok je dionica Hrvatske poštanske banke pojeftinila 5,13 posto, na 740 kuna.

Na ZSE-u se jučer trgovalo s ukupno 57 dionica, pri čemu je cijena njih osam porasla, 40 pala, a devet stagnirala.

U fokusu ulagača i danas će biti zbivanja na svjetskim burzama, koje su pod pritiskom zbog toga što se očekuje povećanje kamatnih stopa u SAD-u kako se suzbila visoka inflacija.

Čelnici američke središnje banke započet će danas dvodnevnu sjednicu, a priopćenje će biti objavljeno u srijedu.

Uz to, pratiti će se nove vijesti u vezi Ukrajine.

„U nastavku tjedna očekujemo prevladavanje opreznog trgovanja investitora, uz fokus ulagača na retorici čelnika Feda tijekom ovotjednog zasjedanja FOMC-a te razvoju geopolitičke situacije u Ukrajini”, kaže Silvija Kranjec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum