ZAGREB

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa, nakon pet dana pada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon pet dana pada, i oprezno trgovanje jer nema vijesti s domaće i svjetske gospodarske scene koje bi znatnije potaknule ulagače.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je u srijedu 0,16 posto, na 1.995 bodova, kliznuvši peti trgovinski dan zaredom. Crobex10 pao je, pak, 0,3 posto, na 1.184 boda.

Među sektorskim indeksima, jedino je bio u minusu Crobexturist, za 0,22 posto, dok je najviše porasla Crobexindustrija, za 4,29 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,8 milijuna kuna, što je otprilike za 1,2 milijuna više nego dan ranije.

„Na Zagrebačkoj burzi jučer je nastavljena korekcija dioničkih indeksa, pa je Crobex korigiran peti dan u nizu”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Najveći promet imala je dionica Turisthotela, kojom je ostvareno 934 tisuće kuna. Cijena joj je porasla za 2,4 posto, na 4.260 kuna.

Po likvidnosti slijedila je dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 926 tisuća kuna i padom cijene za 1,75 posto, na 1.680 kuna.

Nešto veći promet bio je ostvaren i dionicom Atlantske plovidbe, 876 tisuća kuna, a cijena joj je oslabila za 0,23 posto, na 426 kuna.

Najveći rast cijene ostvarila je dionica Đure Đaković gupe, za više od 24 posto, na 1,8 kuna.

Najveća gubitnica bila je, pak, dionica Varteksa, s padom cijene za 10,7 posto, na 4 kune.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 34 dionice, pri čemu je cijena njih 13 porasla, 14 pala, a sedam stagnirala.

Svjetske burze porasle

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,17 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,56, a pariški CAC 2,03 posto.

„Na europskim burzama prevladavao je pozitivan sentiment, uz snažan rast dioničkih indeksa. Povećani interes za dionicama bio je posljedica mišljenja kako su pojedina izdanja nakon korekcije postala cjenovno prihvatljiva, a ulagače je ohrabrila i objava podatka o rastu tvorničkih narudžbi u Njemačkoj, čime je prekinut negativan niz započet početkom rusko-ukrajinskog sukoba. Također, jučer je objavljen podatak o rastu prometa maloprodaje u eurozoni, što je špekulacije o mogućoj recesiji bacilo van fokusa investicijske javnosti”, objašnjava Jozo Leko.

I na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle. Dow Jones ojačao je 0,23 posto, dok je S&P 500 porastao 0,36, a Nasdaq indeks 0,35 posto.

„Objava zapisnika sa zadnje sjednice Feda, na kojoj je donesena odluka o povećanju kamata za 0,75 posto, pokazala je spremnost čelnika ove institucije da nastave s provođenjem restriktivnih mjera monetarne politike u cilju borbe s inflacijom, ukoliko ista ostane na visokim razinama. Dionice tvrtki tehnološkog sektora bile su predvodnice jučerašnjeg rasta, dok su dionice tvrtki energetskog sektora uslijed pada cijene nafte bile u nemilosti ulagača, no bez značajnijeg utjecaja na prevladavajući pozitivan sentiment”, objašnjava Jozo Leko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini