ZAGREB

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa, nakon dva dana rasta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema vijesti koje bi mogle potaknuti ulagače, pa bi Crobex indeks, nakon dva dana rasta, mogao stagnirati.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,17 posto, na 1.844 boda, a Crobex10 za 0,06 posto, na 1.146 bodova.

Redovni promet iznosio je skromnih 4,7 milijuna kuna, što je otprilike 200 tisuća manje nego dan ranije.

„Blagi rast glavnih indeksa, uz uobičajeno nisku razinu likvidnosti, obilježili su jučerašnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci, koji danas očekuje trgovanje slično jučerašnjem.

Najveći promet, 843 tisuća kuna, ostvaren je jučer dionicom Podravke, čija je cijena porasla 1,2 posto, na 516 kuna.

Slijedila je dionica Atlantske plovidbe, s prometom od oko 590 tisuća kuna, pri čemu je poskupila 2,2 posto, na 185,5 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Arena Hospitality grupe, 437 tisuća kuna, pri čemu joj je cijena stagnirala na 330 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Viktora Lenca, čija je cijena porasla 8,8 posto, na 12,4 kune.

To brodogradilište lani je ostvarilo neto dobit od 34,6 milijuna kuna, što je za 66 posto više nego godinu prije, pokazalo je financijsko izvješće Lenca.

Znatnije je porasla i cijena dionice Ingre, za 8,3 posto, na 13,1 kunu.

S druge strane, među likvidnijim izdanjima, najviše je pala cijena dionice Atlantic grupe, za 1,4 posto, na 1.370 kuna.

Jučer se na burzi trgovalo s ukupno 38 dionice, pri čemu je cijena njih 18 porasla, 12 pala, a cijena osam dionica nije se promijenila.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,3, a pariški CAC 0,35 posto.

„Na europskim je tržištima veći dio dana vladalo pozitivno raspoloženje. Najava postupnog popuštanja restrikcija u pojedinim zemljama potaknula je pozitivan sentiment ulagača, koji se zbog sve većeg broja cijepljenih nadaju skorom početku oporavka ekonomije. No, objava ADP agencije o slabijem od očekivanja broju novozaposlenih kod privatnih poslodavaca u SAD-u podsjetila je ulagače da je put do oporavka ekonomije dugačak i nepredvidljiv”, objašnjava Jozo Leko.

Na Wall Streetu su, među ostalim, zbog toga cijene dionica jučer pale drugi dan zaredom. Dow Jones oslabio je 0,4 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,3, a Nasdaq indeks 2,7 posto.

„Opet su najviše oslabile dionice tehnološkog sektora, budući da ulagači imovinu alociraju u sektore koji bi trebali imati više koristi od najavljenog paketa pomoći gospodarstvu”, kaže Jozo Leko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater