ZAGREB

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa nakon četiri tjedna rasta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje mirno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, dok se čekaju vijesti koje bi mogle usmjeriti Crobex indeks, nakon što je porastao četiri tjedna zaredom i dosegnuo najvišu razinu u gotovo 15 mjeseci.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna četvrti tjedan zaredom, za 0,23 posto, na 1.940 bodova, novu najvišu razinu od veljače prošle godine.

Crobex10 oslabio je, pak, 0,02 posto, na 1.193 boda.

Među sektorskim indeksima, najviše je bio na dobitku turistički, za 1,23 posto, dok je najviše pao građevinski, za 0,61 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 50,5 milijuna kuna, što je pet milijuna više nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je i nešto više od 25 milijuna kuna blok prometa dionicom Slavonskog zatvorenog alternativnog investicijskog fonda (SZAIF), po cijeni od 22,20 kuna za dionicu.

„Crobex je prošloga tjedna dodatno porastao, dok je Crobex10 blago pao. Među sektorskim indeksima najviše je porastao turistički, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijene dionice Valamar Riviere, koja se prvi put nakon dva mjeseca probila iznad razine od 30 kuna. Unatoč manjku značajnijih korporativnih vijesti, promet je porastao peti tjedan zaredom i dosegnuo najviše razine od početka godine”, kaže Tomislav Julijan, stariji financijski analitičar u Erste banci.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom Atlantske plovidbe, 13,6 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 0,6 posto, na 336 kuna.

Tako je prekinut uspon cijene te dionice tijekom kojeg je u posljednjih mjesec dana udvostručena na krilima rasta BDI indeksa vozarina, odnosno intenziviranja svjetske trgovine.

S prometom od 8,3 milijuna kuna slijedila je dionica Valamar Riviere, a cijena joj je skočila 3,8 posto, na 30,1 kunu.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, s 5,05 milijuna kuna prometa. Pritom joj je cijena blago ojačala, za 0,3 posto, na 590 kuna.

Znatniji promet, 3,6 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom HT-a, čija je cijena pala 1,6 posto, na 183,5 kuna.

Najveći skok cijene ostvarila je dionica Alpha Adriatica, za 34 posto, na 63 kune. Po dobitku su je pratile dionice Visa, sa skokom cijene za 32,4 posto, te Vira, za gotovo 22 posto.

Najveća gubitnica među likvidnijima bila je, pak, dionica Đure Đaković grupe, čija je cijena pala 6,2 posto, na 3,94 kune.

Na domaćem se tržištu protekloga tjedna trgovalo s ukupno 72 dionice, pri čemu je cijena njih 41 porasla, 25 pala, a šest stagnirala.

A na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale. Dow Jones skliznuo je 1,1 posto, dok je S&P 500 pao 1,4, a Nasdaq indeks 2,3 posto.

„Pod pritiskom jačanja inflacije u SAD-u, zbog poremećaja u lancu nabave i jačanja potražnje zbog postupnog otvaranja gospodarstva, početkom tjedna oštro su pale cijene dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Microsoft i Tesla, što se negativno odrazilo na kretanje burzovnih indeksa na tjednoj razini, unatoč pozitivnom raspoloženju na kraju tjedna”, kaže Tomislav Julijan.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,2 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,1 posto. Pariški CAC ostao je gotovo nepromijenjen.

„Smjer svjetskih burzi mogao bi i dalje biti pod utjecajem makroekonomskih objava povezanih s inflacijom i rastom plaća”, zaključuje Tomislav Julijan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum