ZAGREB

ZSE: Očekuje se skroman promet uz stagnaciju indeksa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje skroman obujam trgovanja zbog sezone godišnjih odmora, a kako nema važnijih vijesti, indeksi bi mogli stagnirati.

Svih pet analitičara koji su sudjelovali u anekti Hine očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošlog je tjedna pao 1,03 posto, na 1.607 bodova, a Crobex10 za 0,49 posto, na 1.006 bodova.

Oba indeksa tako su ponovno u minusu, nakon što su tjedan ranije skokom od dva posto bili prekinuli 3-tjedni negativni niz.

Redovni promet dionicama bio je nadomak 15 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna više nego tjedan dana ranije.

"Prošlog tjedna domaće tržište kapitala svjedočilo je još jednom skromnom tjednu po pitanju likvidnosti, dok su su indeksi zaronili u crveni teritorij. Među sektorskim indeksima, jedino je Crobexturist  imao negativni predznak od 0,4 posto, vjerojatno zbog porasta broja novozaraženih koronavirusom, što unosi dodatne neizvjesnosti na tržište uslijed vrhunca turističke sezone. S druge strane, dobitnike je predvodio indeks građevinskog sektora, koji je porastao 2,7 posto", kaže Magdalena Dolenec, analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

 Ulazak u sezonu godišnjih odmora rezultirao je dnevnim prometom koji je u prosjeku iznosio svega tri milijuna kuna, a samo tri izdanja uspjela su prikupiti milijunske promete, dodaje. 

"Očekujem i dalje skromno trgovanje, bez značajnijih pomaka inceksa, s obzirom da nema bitnijih korporativnih vijesti", ocjenjuje 

Najlikvidnija je protekloga tjedna bila dionica Atlantic grupe, kojom je ostvareno 2,75 milijuna kuna prometa, a cijena joj je stagnirala na 1.240 kuna.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 1,26 milijuna kuna i padom cijene za 0,81 posto, na 1.220 kuna.

Milijunski promet bilježila je još samo dionica Valamar Rivijere, a cijena joj je pala 0,38 posto, na 25,9 kuna.

Najveći pad cijene među likvidnijima bilježile su dionice Atlantske plovidbe, i to za 7,11 posto, na 209 kuna te Optima telekoma, za 4,21 posto, na 5,46 kuna.

Istodobno, najviše je skočila cijena dionice Dukata, za 17,9 posto, na 790 kuna.

Ta dionica privukla je interes investitora u petak, nakon što je dan ranije Dukat izvijestio da njegov većinski vlasnik - B.S.A. International, tvrtka kći francuskog Lactalisa sa sjedištem u Belgiji, razmatra mogući prijenos udjela manjinskih dioničara Dukata na većinskog vlasnika.

Znatan rast ostvarila je i dionica Ingre, čija je cijena skočila za 11,54 posto, na 5,8 kuna.

Ingra je u petak izvijestila da je s razlučnim vjerovnikom iz postupka predstečajne nagodbe sklopila izvansudsku nagodbu, kojom je okončan višegodišnji sudski postupak te se uređuju svi međusobni odnosi stranaka. Ta transakcija utječe na povećanje neto knjigovodstvene vrijednosti Ingre za iznos od približno 21 milijun kuna, kao rezultat jednokratnog ukidanja rezerviranja.

Na američkom tržištu kapitala vladao je optimizam, a ulagači vjeruju kako ulaskom u drugu polovinu godinu počinje oporavak od koronakrize, ističe Dolenec. 

Dow Jones indeks protekloga je tjedna porastao 1 posto, a S&P 500 indeks za 1,8 posto.

Europska tržišta su, pak, imala mješovitu izvedbu, pa je frankfurtski DAX je ojačao 0,84 posto, no londonski FTSE završio je tjedan u minusu od 1 posto, a pariški CAC za 1,54 posto.

"Ulazimo u sezonu objavu poslovnih rezultata za drugi kvartal, koji će otkriti puni utjecaj pandemije na rezultate kompanije, a u fokusu investitora bit će i ovotjedni sastanak ECB-a, na kojem će se odlučivati o daljnjem smjeru monetarne politike u eurozoni", zaključuje Dolenec.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum