ZAGREB

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje na početku tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, kao i na svjetskim tržištima, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon četiri tjedna pada.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,04 posto, na 2.081 bod, a Crobex10 za 0,03 posto, na 1.240 bodova.

Oba indeksa zabilježila su gubitke četvrti tjedan zaredom, pa se nalaze na najnižim razinama od kraja ožujka.

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna pala Crobexindustrija, za 4,35 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 1,49 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 28,5 milijuna kuna, otprilike 10 milijuna manje nego u tjednu ranije.

„Crobex i Crobex10 upisali su prošloga tjedna marginalne minuse, a promet je bio 31 posto manji nego tjedan dana prije. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je samo 5,7 milijuna kuna”, kaže Martina Barišić Dvoržak, analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 2,8 milijuna kuna, a cijena joj je na tjednoj razini ostala nepromijenjena, 526 kuna.

Po likvidnosti je slijedila dionica HPB-a, kojom je ostvareno 2,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,55 posto, na 910 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica HT-a, s ostvarenih 2,4 milijuna kuna prometa. Cijena joj se spustila 1,11 posto, na 178 kuna.

Promet veći od 2 milijuna kuna ostvaren je i dionicom Valamar Riviere, a cijena joj je pala 0,58 posto, na 34,1 kunu.

Najveći pad cijene zabilježila je dionica Dalekovoda, za 44 posto, na 17,7 kuna.

Znatno je oslabila i cijena dionice Đuro Đaković grupe, za 22,3 posto, na 2,02 kune, te Ciak grupe, za 16,5 posto, na 48 kuna.

S druge strane, najveća dobitnica bila je dionica Lošinjske plovidbe holdinga, sa skokom cijene za 10,24 posto, na 140 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 64 dionice, pri čemu je cijena njih 20 porasla, 30 pala, a 14 stagnirala.

Wall Street pao sedmi tjedan zaredom

I na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Na Wall Streetu je Dow Jones skliznuo 2,9 posto, dok je S&P 500 potonuo 3, a Nasdaq indeks 3,8 posto.

„Na Wall Streetu su cijene dionica pale sedmi tjedan zaredom, što je posljedica strahovanja ulagača da će visoka inflacija izazvati smanjivanje potrošnje te tako potaknuti recesiju. Tomu su pridonijeli razočaravajući poslovni rezultati nekoliko trgovačkih lanaca, pa se ulagači boje da će svoje veće ulazne troškove preliti na kupce, što bi podržalo inflaciju na visokim razinama. Uz to, očekuje se daljnje povećanje kamatnih stopa američke središnje banke, a razlozi pada tržišta su i poremećaji u nabavnim lancima, kao i rat u Ukrajini, što pridonosi usporavanju rasta globalnog gospodarstva”, objašnjava Martina Barišić Dvoržak.

Iz istih razloga, i na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, ali znatno blaže nego na Wall Streetu. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,3, a pariški CAC 1,2 posto.

„I ovoga tjedna očekujemo nestabilno trgovanje na domaćem i stranom tržištu, s obzirom na rekordne razine inflacije u svijetu, povećanje kamatnih stopa i kaotičnu situaciju na tržištima”, zaključuje Martina Barišić Dvoržak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini