ZAGREB

ZSE: Očekuje se nastavak stagnacije Crobexa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje stagnacija Crobex indeksa, kao i proteklih dana, dok ulagači čekaju značajnije vijesti iz kompanija, koje bi mogle potaknuti trgovanje.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex je jučer porastao 0,08 posto, na 2.045 bodova, a Crobex10 0,07 posto, na 1.244 boda.

Tako se Crobex i dalje kreće na najvišim razinama od veljače prošle godine, a Crobex10 blizu najviše razine od ožujka 2017.

Cijene dionica porasle su jučer u svim sektorima, a najviše, prosječno 1,4 posto, u građevinskom.

Redovni promet dionicama iznosio je 11,5 milijuna kuna, oko 1,5 milijuna više nego dan ranije.

„Dionički indeksi na Zagrebačkoj burzi jučer su blago porasli, a ukupni promet na burzi iznosio je 43 milijuna kuna. Od tog iznosa, u redovitom trgovanju dionicama istrgovano je 11,54 milijuna kuna, dok je u blok transakciji dionicama HT-a prikupljeno 31,5 milijuna kuna”, kaže Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog poslovanja u OTP banci.

I u redovnom trgovanju najveći je promet ostvaren dionicom HT-a, 3,85 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 1,07 posto, na 185,50 kuna.

S prometom od 1,7 milijuna kuna slijedila je dionica Valamar Riviere, pri čemu je poskupila 0,6 posto, na 32 kune.

Promet veći od milijun kuna ostvaren je s još dva izdanja.

Pritom je cijena Atlantic grupe stagnirala na 1.550 kuna, dok je dionica Ericssona Nikole Tesle poskupila 0,6 posto, na 1.750 kuna.

Slijedila je dionica Podravke s prometom od 848 tisuća kuna, uz rast cijene za 1,26 posto, na 644 kune.

Promet veći od pola milijuna kuna ostvaren je i dionicom Hrvatske poštanske banke, kojoj je cijena porasla 0,85 posto, na 590 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 39 dionica, pri čemu je cijena njih 16 porasla, 11 pala, a 12 stagnirala.

Svjetske burze porasle

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,68, a pariški CAC 0,75 posto.

„Na europskim su burzama indeksi, nakon korekcija u prvom dijelu dana, do kraja ipak preokrenuli trend. Okidač su bile objave dobrih poslovnih rezultata pojedinih velikih kompanija, poput njemačkog SAP-a ili francuskog Louis Vuittona. Premda su rezultati potaknuli pozitivan sentiment, oprez je i dalje glavna vodilja ulagačima”, kaže Mišo Kalajžić.

Na Wall Streetu je, pak, Dow Jones jučer ostao gotovo nepromijenjen, dok je S&P 500 porastao 0,30, a Nasdaq indeks 0,73 posto.

„Između ostalog, fokus je bio na objavi američke stope inflacije, koja je ponovo premašila prethodne prognoze. Indeks potrošačkih cijena je s 0,3 posto u kolovozu porastao na 0,4 posto, te je sve izglednija skora reakcija monetarnih vlasti, da stezanjem poticajnih mjera pokuša obuzdati inflatorni pritisak na gospodarstvo. Potvrda tvrdnji o zaoštravanju mjera jučer se našla u objavi dijela zapisnika posljednje sjednice američkog Feda, prema kojoj bi polovicom studenog moglo doći do konkretnije reakcije, u prvom redu smanjenja programa otkupa obveznica.

S druge strane, ulagači mogu biti zadovoljni otvaranjem sezone objava poslovnih izvješća, koje će pokazati kako su firme poslovale u proteklom kvartalu. Svoje brojke je jučer među prvima objavio bankarski div JP Morgan. Iako su rezultati bili bolji od procjena, cijena dionice je ipak korigirana, što govori da su ulagači očekivali još više, ili su prodajama odlučili kapitalizirati dobit ostvarenu do sada”, objašnjava Mišo Kalajžić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum