ZAGREB

ZSE: Očekuje se nastavak mirnog trgovanja, u fokusu Valamar Riviera

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna očekuje se stagnacija Crobexa, jer traje sezona godišnjih odmora, a nema ni važnijih poslovnih objava, dok bi pozornost investitora mogla privući Valamar Riviera, koja je za danas najavila sjednice Uprave i Nadzornog odbora na kojima će utvrđivati prijedlog dividende.

Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekuju u ponedjeljak stangaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se protekli tjedan 0,39 posto, na 1.961 bod, prekinuvši 2-tjedni uspon. Istodobno, Crobex10 ojačao je blagih 0,11 posto, na 1.170 bodova, nastavivši rast treći tjedan uzastopno.

Među sektorskim indeksima, najviše je pala Crobexindustrija, za 2,04 posto, dok je jedino porastao Crobextransprot i to za 0,53 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 14,3 milijuna kuna, što je za otprilike 12 milijuna manje nego prethodnoga tjedna.

"Na domaćem tržištu iza nas je kratki ljetni tjedan, u kojem je Crobex indeks blago oslabio, a Crobex10 nešto ojačao. Kako smo imali tjedan usred godišnjih odmora i k tome još skraćeni, prosječni dnevni promet bio je mršavih 3,6 milijuna kuna, pri čemu je u četvrtak bio najniži od početka godine od svega 1,8 milijuna kuna. U takvim uvjetima, svega pet dionica imalo je milijunski promet", rekao je Boris Pevalek, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Pritom je najveći promet imala dionica Ericssona Nikole Tesle, u visini od 2,57 milijuna kuna. Cijena joj je pritom pala 2,96 posto, na 1.475 kuna.

Slijedi dionica Valamar Riviere, s prometom od 1,8 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 2,22 posto, na 32,3 kune. 

Dionicom Atlantske plovidbe protrgovano je 1,2 milijuna kuna, a cijena jo je pala 4,73 posto, na 423 kune. 

Još veći pad, za 4,94 posto, zabilježila je dionica AD Plastika, završivši tjedan na 84,6 kuna uz promet od 1,15 milijuna kuna, te je tako među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Nasuprot tome, najveća dobitnica bila je dionica Dalekovoda, s rastom cijene za 9,09 posto, na 18 kuna.

Milijunski promet imala je još samo dionica Arena Hospitality grupe, od 1,14 milijuna kuna, a cijena joj je pala 2,46 posto, na 238 kuna. 

"Sezona objave financijskih izvještaja je iza nas, pa ovaj tjedan vjerojatno neće biti puno vijesti, tim više što je i dalje sezona godišnjih odmora. U fokusu investitora mogla bi biti Valamar Riviera, koja je najavila za danas sjednice Uprave i Nadzornog odbora na kojima će utvrditi prijedlog isplate dividende", ističe Pevalek.

I dok je na Wall Streetu Dow Jones prošloga tjedna blago oslabio, 0,13 posto,na 32,803 boda, S&P 500 nastavio je uspon treći tjedan zaredom, porastavši 0,36 posto, na 4.145 bodova. Nasdaq indeks je ojačao 2,15 posto, na 13.657 bodova.

"U petak je objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u koje je bilo iznad svih očekivanja, s ostvarenih više od pola milijuna novih poslova u srpnju, što je i više nego dovstruko iznad od očekivanja, dok je stopa nezaposlenosti pala na svega 3,5 posto, što je zadnji put bilo tijekom 1960-tih godina. No, tržišne sudionike zabrinulo je da bi Fed zbog toga mogao nastaviti agresivno podizati kamatne stope, što je srušilo indekse u petak i umanjilo tjedne dobitke S&P-ja i Nasdaqa", navodi Pevalek.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna nastavile rasti. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 posto, na 7.439 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,66 posto, na 13.573 boda, a pariški CAC 0,37 posto, na 6.472 boda.

Kako Pevalek ističe, ovoga tjedna u fokusu će biti podaci o inflaciji u SAD-u, a pratit će se i dalje geopolitička situacija u trokutu Kina - Tajvan - SAD.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater