ZAGREB

ZSE: Očekuje se mirno trgovanje, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih gospodarskih vijesti, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon blagog rasta sedam dana zaredom.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je u srijedu 0,08 posto, na 2.012 bodova, ojačavši sedmi trgovinski dan zaredom. Crobex10 ojačao je, pak, 0,03 posto, na 1.199 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobexkonstrukt, za 4,17 posto, dok je najviše pao Crobextransport, za 0,12 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,5 milijuna kuna, što je za 2,2 milijuna manje nego dan ranije.

„Glavni dionički indeksi na ZSE, jučer su blago porasli. Ukupni promet iznosio je 7,55 milijuna kuna, od čega je cijeli iznos otpadao na redovni dionički promet, budući da obvezničkog prometa nije bilo. Od izlistanih dionica tri su dosegnule milijunski promet”, kaže Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog trgovanja u OTP banci.

Najveći promet, 1,77 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena ojačala 0,3 posto, na 33,4 kune.

Slijedila je dionica Plave lagune, s prometom od 1,29 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 1.800 kuna.

Milijunski promet imala je još i dionica Podravke, kojoj je cijena također stagnirala, na 594 kune.

Najveći rast cijene ostvarila je dionica Ingre, za 8,33 posto, na 13 kuna, dok je najviše pala cijena dionice Solarisa, za 7,38 posto, na 565 kuna.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 33 dionice, pri čemu je cijena njih 13 porasla, 11 pala, a devet stagnirala.

„Za danas se predviđa nastavak stagnacije domaćih indeksa, dok bi prometi trebali ostati na već uobičajenim razinama”, kaže Mišo Kalajžić.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,04, a pariški CAC 0,97 posto.

„Na važnijim europskim tržištima indeksi su jučerašnji dan okončali u minusu. Premda je u početku dana bilo i pozitivnih predznaka, do kraja se smjer preokrenuo. Jedan od razloga bila je objava nove rekordne razine inflacije u Velikoj Britaniji, koja za srpanj iznosi 10,1 posto na godišnjoj razini. Ulagači sada strahuju od novog zaoštravanja monetarne politike i povećanja kamatnih stopa te nisu skloni rizičnim investicijskim odlukama”, objašnjava Mišo Kalajžić.

Ističe i da je usporavanje rasta gospodarstava, u kombinaciji s inflacijom, dovelo do značajnog pada potražnje za naftom, pa se cijena „crnog zlata“ jučer spustila ispod 92 dolara po barelu.

I na Wall Streetu su cijene dionica pale. Dow Jones oslabio je 0,50 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,72, a Nasdaq indeks 1,25 posto.

„Negativan sentiment ulagača trenutno je najviše uzrokovan inflacijom i strahom od novih poteza američke središnje banke. Nakon što je objavljen zapisnik sa sjednice Feda, iz kojeg su ulagači zaključili da bi slijedeće povećanje kamatnih stopa moglo biti za 0,50, umjesto 0,75 postotnih bodova, kako se do sada špekuliralo, tržište se mali stabiliziralo, no indeksi su ostali u 'crvenom'”, objašnjava Mišo Kalajžić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum