ZAGREB

ZSE: Očekuje se mirno trgovanje, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje, dok bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon što je porastao u prethodna tri dana i dosegnuo najvišu razinu u 14 mjeseci.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je jučer treći dan zaredom, za 0,35 posto, na 1.923 boda, dosegnuvši novu najvišu razinu od kraja veljače prošle godine, dok je Crobex10 oslabio 0,02 posto, na 1.191 bod.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao transportni, za 3,93 posto, dok je najviše oslabio građevinski, za 2,48 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 10,4 milijuna kuna, što je 1,65 milijuna kuna više nego dan ranije.

„Glavni indeksi dan su zaključili s različitim predznacima. Trgovalo se mirno te je ukupan promet dionicama iznosio 10,5 milijuna kuna”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Najveći promet, 1,77 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena pala 2,33 posto, na 188,5 kuna, jer se od jučer tom dionicom trguje bez prava na dividende od 8 kuna po dionici.

Po likvidnosti je slijedila dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 1,23 milijuna kuna, a cijena joj je skočila za 6 posto, na 297 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Ericssona Nikole Tesle, 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,19 posto, na 1.705 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 796 tisuća kuna prometa, pri čemu je poskupila 0,69 posto, na 29,1 kunu.

Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 47 dionica, pri čemu je cijena njih 18 porasla, 14 pala, a 15 stagnirala.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,68 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 2,12, a pariški CAC 1,40 posto.

„Poslovna izvješća s jedne strane, zatim rast cijene sirove nafte, te objava boljeg od očekivanja podatka o PMI indeksu gospodarske aktivnosti uslužnog sektora eurozone potaknuli su pozitivan sentiment na europskim burzama”, objašnjava Jozo leko.

I na Wall Streetu su burzovni indeksi jučer porasli, nakon pada dan prije. Dow Jones ojačao je 0,29 posto, na rekordnih 34.230 bodova, a S&P 500 0,07 posto. No, Nasdaq indeks skliznuo je 0,37 posto.

„Jučer su objavljene solidne brojke s američkog tržišta rada. Aencija ADP objavila je da su američki privatni poslodavci zaposlili 742 tisuće novih radnika, čime se potvrđuje pozitivna dinamika na tržištu rada. Ulagačima su bile zanimljive dionice tvrtki iz energetskog, odnosno rudarskog sektora, za koje se smatra da će biti ozbiljan faktor u nadolazećem periodu, u kojem se očekuje oporavak gospodarstva koji će izazvati veću potražnju za industrijskim sirovinama”, kaže Jozo Leko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum