ZAGREB

ZSE: Očekuje se miran početak tjedna, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Zagrebačkoj se burzi na početku tjedna očekuje mirno trgovanja i stagnacija Crobexa, nakon njegova blagog pada dva tjedna zaredom, a analitičari do kraja godine očekuju oprezno poslovanje, dok prate prinose, koji od početka godine iznose oko 14 posto.

Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,21 posto, na 1.991 bod, a Crobex10 za 0,10 posto, na 1.183 boda.

Svi sektorski indeksi su pali, a najviše Crobexnutris, za 6,28 posto. 

Redovni promet dionicama iznosio je 24,3 milijuna kuna, što je otprilike 16 milijuna manje nego tjedan dana ranije. Uz to, ostvaren je i blok promet od 5,94 milijuna kuna dionicom Slavonskog ZAIF-a, po cijeni od 18,5 kuna za dionicu.

 "Drugi uzastopni tjedan pada Crobexa obilježio je prošli tjedan na domaćem tržištu, uz skromnu likvidnost, koja se u prosjeku dnevno kretala oko 6 milijuna kuna. To je najniža likvidnost od sredine kolovoza ove godine," ističe Davor Špoljar, stariji analitičar tržita kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Dodaje kako će do kraja godine fond menadžeri i investitori vjerojatno biti oprezni i pratiti prinose, koji su ove godine bili solidni - Crobex je, naime, u plusu od početka godine oko 14 posto, nakon lanjskog minusa od otprilike 5 posto. 

Najveći redovni promet, 3,1 milijun kuna, ostvaren je prošloga tjedan povlaštenom dionicom Adrisa, a cijena joj je oslabila 0,2 posto, na 498 kuna.

Slijedila je dionica HT-a, s prometom od 3 milijuna kuna, uz stagnaciju cijene na 169,5 kuna.

U fokusu investitora našla se i dionica Vira, kojom je protrgovano 2,63 milijuna kuna, a cijena joj je potonula za više od 26 posto, na 61 kunu, pa je bila najveća gubitnica. 

Viro tvornica šećera izvijestila je u utorak o blokadi računa, da bi već u srijedu račun bio odblokiran jer su joj sjela sredstva.

Među likvidnijim izdanjima bila je i dionica Podravke, s prometom od 2,6 milijuna kuna. Cijena joj je pala 0,82 posto, na 483 kune.

Najveća dobitnica protekloga tjedna među likvidnjijm izdanjima bila je dionica AD Plastika, čija je cijena porasla 4,86 posto, na 194 kune.

"Kako nema važnijih domaćih korporativnih vijesti, investitori će idućih dana vjerojatno pratiti zbivanja na globalnim burzama", ocjenjuje Špoljar.

A na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, dok je S&P 500 porastao 0,15 posto.

"Blagi minus indeksa na Wall Streetu posljedica je neizvjesnosti oko ishoda američko-kineskih trgovinskih pregovora. Ipak, potkraj tjedna podatak o broju zaposlenih u SAD-u ipak je unio nešto optimizma i ublažio tjedni pad indeksa, koji su i dalje nadomak rekordnih razina", navodi Špoljar.

U američkom je gospodarstvu u studenome otvoreno neto 266 tisuća radnih mjesta, nakon u listopadu revidiranih 156 tisuća novozaposlenih. Ekonomisti su očekivali oko 180 tisuća neto otvorenih novih radnih mjesta.

"Ovoga će tjedna u fokusu biti trgovinski pregovori, kao i sastanak Feda, koji će vrlo vjerojatno kamatne stope zadržati na postojećoj razini, dok će investitori pozorno pratiti naznake daljnjeg smjera monetarne politike u SAD-u", zaključuje Špoljar.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini