ZAGREB

ZSE: Očekuje se još jedan miran trgovinski dan

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Zagrebačkoj burzi i u četvrtak se očekuje miran trgovinski dan, sa skromnim prometom i stagnacijom indeksa, jer nema važnijih poslovnih vijesti koje bi potaknule investitore na življu aktivnost.

Svih pet analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine i danas očekuje nastavak stagnacije Crobexa.

Crobex indeks u srijedu je oslabio 0,07 posto, na 1.969 bodova. Oslabio je tako treći dan zaredom, na najnižu razinu u posljednjih nešto više od mjesec dana. Crobex10 spustio se za 0,10 posto, na 1.170 bodova. 

Redovni promet dionicama iznosio je 6,85 milijuna kuna, što je oko sto tisuća kuna više nego dan ranije. 

"Dionički indeksi jučerašnje su trgovanje zaključili blagim padom vrijednosti, uz skromnu trgovinsku aktivnost. Naime, dionicama je ostvaren redovni promet od 6,86 milijuna kuna uz dva izdanja trgovana milijunskim iznosima - Valamar Rivieru i Kraš", ističe Jozo Leko, broker u OTP banci, koji i danas očekuje slično trgovanje na domaćem tržištu kapitala.

Najlikvidnija je bila dionica Valamar Riviere, s prometom od 1,7 milijuna kuna. Cijena joj je snižena za 0,53 posto, na 37,70 kuna. 

Milijunski promet, 1,2 milijuna kuna, imala je još samo dionica Kraša, kojoj je zadnja cijena ostala na 1.050 kuna. 

Znatniji promet, 817 tisuća kuna, ostvaren je i dionicom Ericssona Nikole Tesle, koja s rastom cijene za 1,96 posto, na 1.300 kuna predvodi po dobitku među likvidnijim izdanjima. 

Veća gubitnica bila je dionica Đuro Đaković grupe, s padom cijene za 8,65 posto, na 4,75 kuna.

Znatniji pad cijene bilježila je i dionica Čakovečkih mlinova, za 5,04 posto, na 6.600 kuna, uz promet od 138,7 tisuća kuna. 

Ta je kompanija objavila da će grupa razvoj temeljiti na značanijem iskoraku i rastu maloprodajnog poslovanja te će u strateškom fokusu Uprave u idućem razdoblju biti objedinjavanje maloprodajnog poslovanje i ubrzanje rasta akvizicijama i otvaranjem novih prodavaonica, kao i mjere fokusirane na organski rast, a taj će razvoj provesti samostalno. 

 I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 posto, na 7.351 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,40 posto, na 13.230 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 5.907 bodova. 

 "Na europskim burzama dionički indeksi su pretrpjeli korekciju uslijed pojačane zabrinutosti ulagača u svezi skorog dovršetka trgovinskih pregovora Kine i SAD-a. Naime, pesimizam ulagača potaknut je govorom predsjednika Donalda Trumpa, u kojem je zaprijetio Kini još većim tarifama ukoliko ne dođe do trgovinskog sporazuma te kritizirao trgovinsku praksu EU ususret mogućoj odluci o uvođenju tarifa na neke europske proizvode", navodi Leko. 

 Zabrinutost ulagača u vezi novog razvoja događaja oko trgovinskih pregovora s Kinom potaknula je i korekciju dioničkih indeksa na otvaranju trgovanja na Wall Streetu. No, u nastavku dana raspoloženje ulagača se popravilo te su dionički indeksi rasli na krilima izjave predsjednika Feda Jeromea Powella, koji je istaknuo da se efekti dosadašnjeg rezanja kamatnih stopa tek trebaju manifestirati kroz rast američkog gospodarstva, zaključuje Leko.

U srijedu je Dow Jones porastao 92 boda ili 0,33 posto, na 27.783 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,07 posto, na 3.094 boda. No, Nasdaq indeks oslabio je 0,05 posto, na 8.482 boda.
 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of