ZAGREB

ZSE: Očekuje se i dalje slab interes za ulaganje u dionice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Uoči skorašnjeg početka sezone objave polugodišnjih poslovnih rezultata domaćih kompanija, na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje oprezno trgovanje i nastavak slabog interesa investitora za dionice te posljedično stagnacija Crobexa.

Svi analitičari koji su sudjelovali u anketi Hine očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u ponedjeljak je završio trgovanje u plusu od 0,26 posto, na 1.612 bodova, a Crobex10 za 0,31 posto, na 1.009 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,2 milijuna kuna, što je za oko 1,7 milijuna kuna manje nego u petak.

"Početak tjedna na Zagrebačkoj burzi donio je naznake optimizma investitora unatoč daljnjem rastu broja novooboljelih od Covid-19. Međutim, nastavljeno je trgovanje s iznimno niskim volumenima te niti jednim izdanjem nije ostvaren milijunski promet. Suzdržanost investitora unatoč ulasku Hrvatske u europski tečajni mehanizam (ERM II), možemo pripisati visokoj ovisnosti hrvatskog gospodarstva o sektoru turizma, koji s druge strane uvelike ovisi o povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj te na najvažnijim emitivnim tržištima za hrvatski turizam", kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria. 

Istovremeno, kako dodaje, slab interes investitora možemo pripisati i iščekivanju početka sezone objava kvartalnih rezultata domaćih kompanija za drugo ovogodišnje tromjesečje, koji je na rasporedu već sljedeći tjedan. "Stoga, u ovom tjednu očekujemo zadržavanje relativno niskih volumena trgovanja dionicama domaćih kompanija, uz mješovitu izvedbu Crobexa", zaključuje Kranjec.

Najlikvidnija, s prometom od 672,1 tisuću kuna, jučer je bila dionica Podravke, čija je cijena porasla za 0,24 posto, na 415 kuna. 

Slijedi dionica Valamar Riviere s prometom od 464,9 tisuća kuna i padom cijene za 0,39 posto, na 25,80 kuna.

Dionici Zagrebačke banke, uz promet od 314,7 tisuća kuna, cijena je snižena za 1,21 posto, na 49 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Hotela Maestral, kojoj je cijena poskočila za 22,22 posto, na 330 kuna, no uz promet od 16,3 tisuće kuna. 

Iz te dubrovačke turističke tvrtke izvijestili su da su zaprimili zahtjev glavnog dioničara, PND Strategije za uvidom u dokumentaciju društva s obzirom da razmatra provođenje postupka prijenosa dionica manjinskih dioničara na glavnog dioničara, uz isplatu primjerene otpremnine.

Najveća je, pak, gubitnica bila dionica Karlovačke banke, s padom cijene za 7,91 posto, na 6,40 kuna.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum