ZAGREB

ZSE: Crobexi porasli peti dan zaredom, tjedan završili s plusom većim od 4 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli više od pola posto, ostvarivši dobitke peti dan zaredom, a zahvaljujući tome na tjednoj razini su u plusu za više od 4 posto.

Crobex indeks u petak je ojačao 0,52 posto, na 1.635 bodova, a Crobex10 za 0,87 posto, na 1.015 bodova. Oba indeksa porasla su peti dan zaredom i kreću se na najvišim razinama od prve polovine ožujka.

Glavni dionički indeksi porasli su tako treći tjedan zaredom, pri čemu je Crobex u plusu 4,18 posto, a Crobex10 za 4,29 posto.

Među sektorskim indeksima, u petak je najviše bio na dobitku građevinski, za 5,42 posto, dok je jedino oslabio prehrambeni, za 1,25 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 10,12 milijuna kuna, što je za 5,4 milijuna više nego dan ranije. 

 U fokusu ulagača bili su danas makroekonomski pokazatelji. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao samo 0,4 posto na godišnjoj razini, najsporije od trećeg kvartala 2014. godine, kao posljedica mjera usmjerenih na sprječavanje širenja koronavirusa, koje su stupile na snagu u drugoj polovini ožujka.

No, današnji podaci o potrošnji i industriji najavljuju oštar pad gospodarstva u drugom kvartalu. DZS je, naime, objavio da je u travnju potrošnja u maloprodaji potonula rekordnih 25,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je industrijska proizvodnja u travnju pala 11 posto u odnosu na isto lanjski mjesec, što je njezin najveći pad od lipnja 2009. godine.

 U redovnom trgovanju najveći promet, 3,55 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Valamar Riviere, koja je poskupila 3,37 posto, na 27,6 posto.

 Po prometu od 1,39 milijuna kuna slijedi dionica HT-a, čija je cijena porasla 0,6 posto, na 168,5 kuna.

 U fokusu investitora bila je i dionica Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 949 tisuća kuna prometa, uz rast njezine cijene za 1,64 posto, na 1.240 kuna.

Promet iznad 900 tisuća kuna ostvaren je i dionicom Ingre, čija je cijena skočila 11,43 posto, na 5,85 posto, pa je bila najveća dobitnica.

 Među likvidnijim izdanjima najviše je pala cijena dionice Vira, za 3,7 posto na 52,5 kuna.

Na domaćem tržištu danas se trgovalo s 30 izdanja, pri čemu je njih 20 ostvarilo rast cijene u odnosu na dan ranije, a 7 pad, dok 3 nije bilježilo promjene.
 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of