ZAGREB

ZSE: Crobexi nadoknadili jučerašnje gubitke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Zagrebačkoj je burzi u utorak Crobex indeks je porastao gotovo tri posto, nadonadivši jučerašnje gubitke, što se zahvaljuje rastu svjetskih burzi nakon novih monetarnih i fiskalnih mjera koje bi trebale ublažiti recesiju izazvanu 'koronakrizom'.

Crobex indeks u utorak je porastao 2,86 posto, na 1.403 boda, nakon što je jučer pao tri posto, te se tako odmaknuo od najniže razine od 17. ožujka 2009. godine.

Istodobno, Crobex10 skočio je 3,45 posto, na 875 bodova. Svi sektorski indeksi su porasli, a najviše industrijski, za gotovo 5 posto.

 Rast Crobexa zahvaljuje se oporavku svjetskih burzi od jučerašnjeg oštrog pada.

 Ulagače u svijetu ohrabrile su, naime, nove izvanredne mjere američke središnje banke usmjerene na stabilizaciju financijskih tržišta, a ulagači se nadaju i novim fiskalnim mjerama vlasti u svijetu koje bi ublažile recesiju izazvanu 'koronakrizom'.

 Zahvaljujući tome, STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 16,00 sati u plusu 5,7 posto, nakon što je jučer pao 4,3 posto. Na dobitku su i američki terminski indeksi, pa bi se danas poslijepodne i Wall Street mogao oporaviti od jučerašnjeg oštrog pada.

 „S obzirom na vrlo visoku volatilnost dioničkih tržišta u razdobljima krize, mogući su značajniji dnevni pozitivni pomaci. Ipak, za stabilizaciju indeksa i preokret trenda trebat će pričekati da epidemija koronavirusa uđe u silaznu putanju te da normalizacija gospodarskih aktivnosti bude na vidiku“, kazala je jutros, uoči početka trgovanja na Zagrebačkoj burzi, Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Redovni promet dionicama iznosio je 15,7 milijuna kuna, što je 2 milijuna kuna manje nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, gotovo 4 milijuna kuna, čija je cijena porasla 3,36 posto, na 169 kuna.

Slijedi dionica Valamar Rivijere, s prometom od 3,93 milijuna kuna, čija je cijena porasla 5,11 posto, na 19,55 kuna.

Povlaštenom dionicom Adrisa protrgovano je 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,96 posto, na 315 kuna.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom AD Plastika, u visini od 1,53 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 4,42 posto, na 104 kune.

Najveća dobitnica bila je dionica Tehnike, čija je cijena skočila za više od 46 posto, na 95 kuna. Među rijetkim gubitnicama, pak, izdvaja se dionica Istarske kreditne banke Umag, s padom cijene za 6,6 posto, na 1.120 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala danas je trgovano sa 40 izdanja, pri čemu je njih 28 ostvarilo rast cijene u odnosu na prethodni dan, a 5 pad, dok 7 nije za bilježilo cjenovnu promjenu.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater