ZAGREB

ZSE: Crobexi na kraju tjedna pali, najveća gubitnica dionica Optime

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi kliznuli u negativno područje, izbrisavši većinu dobitaka koje su bilježili od početka tjedna, a najveća gubitnica pritom je bila dionica Optima telekoma.

Crobex indeks u petak je oslabio 0,85 posto, na 1.576 bodova, a Crobex10 za 0,44 posto, na 975 bodova. Svi sektorski indeksi pritom su potonuli, a najviše industrijski, za 1,31 posto.

Iako su izbrisali većinu ranijih dobitaka, glavni dionički indeksi tjedan su završili s blagim plusom po prvi put nakon četiri tjedna pada. Crobex je tako na tjednoj razini u plusu 0,17 posto, na Crobex10 za 0,22 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je u petak gotovo 7 milijuna kuna, što je 1,4 milijuna više nego dan ranije.

Najveća gubitnica dionica Optime

Najveći promet ostvaren je dionicom Optima telekoma, 2,32 milijuna kuna. Cijena joj je potonula za više od 21 posto, na 4,65 kuna, pa je bila najveća gubitnica.

Iz Optima telekoma odgovorili su danas na upit Zagrebačke burze oko promjene cijene da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) danas objavila da je "povjerenik Deloitte izvijestio AZTN da će HT započeti s ispunjavanjem svoje obveze angažiranja investicijske banke za daljnji proces prodaje odnosno poduzima aktivnosti kojima bi se spriječilo moguće kašnjenje u pogledu ispunjenja obveza propisanih rješenjem AZTN-a o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT i Optima".

AZTN je također naglasio da ne smije objaviti informaciju o pristiglim ponudama te da pitanja vezana uz cijenu i trgovanje dionicama dioničkih društava nisu u nadležnosti AZTN-a.

Podsjetimo, HT je u ožujku objavio da je završen postupak podnošenja ponuda za kupnju 55,3 posto dionica Optima telekoma, no pritom nije naveo ni je li bilo ponuda, obrazlažući uz ostalo da javni postupak prodaje ne samo da nije u skladu s najboljim praksama, već bi mogao ugroziti sam postupak, osobito u trenutnim okolnostima na tržištu.

HT je dužan provesti postupak prodaje dionica Optima telekoma u skladu s odlukom AZTN-a od 9. lipnja 2017. godine. Upravljanje Optimom HT je preuzeo 2013. godine, temeljem ugovora između HT-a i Zagrebačke banke, koja je bila najveći vjerovnik Optime u predstečajnom postupku.

AZTN je sredinom ožujka 2014. godine uvjetno odobrio koncentraciju HT-Optima, na ograničeno razdoblje od četiri godine, a u lipnju 2017. je HT-u produljeno trajanje prava privremenog upravljanja Optimom za dodatne tri godine, odnosno do 10. srpnja 2021. godine. Tim je rješenjem AZTN odredio i da do 31. siječnja 2020. HT treba početi postupak prodaje dionica Optime. 

HT je međunarodni natječaj za prodaju dionica Optime objavio krajem siječnja ove godine, a prvi je rok za predaju ponuda bio 2. ožujka, no tada je rok produljen do 18. ožujka. 

Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Adrisa, uz 1,17 milijuna kuna ostvarenog prometa, a cijena joj je oslabila 0,28 posto, na 361 kunu.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom Instituta IGH, a cijena joj je kliznula gotovo 5 posto, na 115 kuna.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Končara EI, sa rastom cijene od 1 posto, na 510 kuna.

Na domaćem tržištu danas se trgovalo s 32 dionice, pri čemu je njih 20 zabilježilo pad cijene u odnosu na dan ranije, 6 rast te 6 stagnaciju.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of